Friday, March 5, 2010

Ceritera semalam

ok..come..come..hari ini kita cerita pasal educational trip semalam...kami tak pergi CTRM pon sebenarnya..haha...salah info...kikiki...kami ke DK Composites and also the Armour Factory Sdn.Bhd..both companies ni sebenarnya produced composite-based product...contohnya macam DK tu..mereka buat dome and also the yacht...and the Armour tu pulak buat ballistic helmet and also the vest....senang cakap armour ni buat bullet proof punye barang...

kami gerak from UIA dekat pukul 8..ya..ya...janji pukul 7..macam biasa la kan..janji melayu..kena tambah lagi 1 hour.. -_-"
nasib baiklah aku dah filled up my tummy before gerak..kalau tak..mau hangen je....

sampai sana dekat pukul 11 jugak kot...DK is a big company...oh lupa..kami pergi DK dulu...umm..DK is owned by a Muslim man ok...cukup membanggakan...and their company ni serve untuk most all over the world...tapi yang failed nya kat sana is dorang present more to marketing-things..so..we can't get and absorb many things laa...but quite interesting sebab dorang punya customers bukan dari calang-calang negara...the dome pada emirates palace hotel UAE tu...dorang yang buat okehhh...dah la the design is so superb....fuhhh....terkesima aku dibuatnya..

picture from google image
one of their projects...ok..tengok dome tuh...manufactured in Malaysia okeh..and fyi...ada 100++ domes of this hotel..there are 2 biggest/main domes..yang main ni..very special sebab ada something lagi kat dalam...

picture from google
ini adalah interior of the domes yang aku cakap very special tu...see...cantek kan???

pastu dorang jugak pernah manufacturedkan many domes for our own country...antaranya ialah palace of justice kat putrajaya..masjid putra kat putrajaya jugak..then masjid al-bukhari kat alor setar..eh..alor star ke alor setar...?? correct me if it is wrong... -_-"

credit to www.asiaexplorers.com
ini palace of justice dekat putrajaya...ohh...lupaa...PM's office tu...kan ada dome jugak..that one pon DK yang buat...:)

picture from google image
ini masjid al-bukhari kat alor setar/alor star...

picture from google image
sape tak kenal ini memang ah dia..jangan mengaku anda Malaysian kalau yang ini pon anda tak tahu...malu nanti
-_-"

picture from google image
ini interior dome of al-bukhari mosque..cantekkk sangat...:)

hmmm...and sebenarnya...this DK company dah dapat banyak projects from overseas...Las Vegas pon ade tau..tapi lupe dah ape nama dia..so tak dapat la nak google...huhu....and the lastest one is Walt Disney....belum buat agreement lagi..but then wakil from Walt Disney akan datang la kat company dorang untuk deal...hehe...congratz DK...

next..after kat DK..we all pergi the Armour Factory pulak...this place sangat fun...sorang engineer yang bagi briefing kat kami sangat la cool..very down-to-earth person eventhough dia dah jadi engineer for almost 23 years...she said dia malu nak admit herself as an engineer sebab rasa macam ilmu dia masih kurang lagi untuk bergelar engineer...uuuuhhhh..she's very nice...peramah orangnya....

this company pon is one of the company yang manufactured pruducts which will be exported to overseas....memandangkan customers dorang come from all over the world...basically this Armour Factory buat barang-barang untuk menghadapi war...i mean bullet proof things...dia buat bullet proof vest, ballistic helmet, hard armour...pendek kata protection armies di medan perang laa...

credit to the armour factory sdn.bhd website

she said demand from Malaysia normally around a thousand sahaja sebab kita bukan country yang involve dengan war...unlike Iraq, Iran, India, US, et cetera....hmmm...and semalam..aku baru tahu yang in Malaysia..kita hanya dibenarkan menggunakan 2 jenis peluru sahaja...yang the shortest one and the second shortest...however in US...all types of peluru is allowed...from the longest till the shorters...how unfair kan?? then Muslims jugak yang digelar terrorist...aku tak faham betul...dorang sebenarnya buat all these things ikot international standard ape tah..aku dah lupa..tapi sume set up by US goverment...sigh..

picture from google image
ini types of bullet yang aku cakap tadi...tengok la beza dia..unfair kan?

dekat Armour Factory ni aku rasa macam enjoy sikit sebab the way she briefed us macam relate dengan what we've been taught in class..so..memang enjoy and fun laa...plus the speaker/engineer tu pun sangat ramah....then kami dibawa tour around their factory...tak besar sangat..but then selesa...air-cond ok...i likeee...:) sebab dekat DK...factory diorang panas..so...kurang menarik..hehe...

picture from google image
ni adalah bullet proof vest...

rasa macam tanak balik je mase dekat Armour Factory tu..ehehe...belajar banyak benda dekat sana....hmmm..but then kami kena la jugak balik..takkan nak tido sana pulak kan?? tak pasal-pasal....

secara keseluruhan...education trip semalam was so fun...banyak knowledges yang aku dapat....i gained alot...thank you...but yang tak best nya....migrain menyerang masa on the way balik..it was because of lewat lunch..bayangkan laa..kami lunch at almost 6pm....and kami sampai UIA almost nak masuk waktu isyak dah.....huhuhu...balik room terus rasa macam nak terus tido..tapi tak boleh...banyak lagi kertas students aku aku kena mark....huhu...so..nak sambung mark papers la pulak...till we meet again...tata... ^_^

gambar kami dekat sanaa??? ohhh...ada-ada...later eh...sebab entry ni pon dah terlampau panjang i guess...nanti jemu pulak...

...The sharing of joy, whether physical, emotional, psychic, or intellectual, forms a bridge between the sharers which can be the basis for understanding much of what is not shared between them, and lessens the threat of their difference....
-Audre Lorde-

2 comments:

E.d.Y said...

mula2 tgk entry ni ingat nak kagum 30minit, rupenye2 gamba mr google...hehe

AINI NORAINI said...

ye laa...
amik ngan mr.google..
segan la nk mintak slide presentation dorang....

huhu...
tapi ape yang dr mr.google tu..
orang malaysia buat tau..
patut kagum laaa...

^_^

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015