Tuesday, July 25, 2017

Finishing your PhD thesis

Assalamualaikum.

Found this on the net while searching for my 'motivation'.
So, i'd like to share with you guys;
Happy reading!

1) Make sure you meet the PhD requirements for your institution
Each university have their own requirements for submission, isn't it? So just follow what they ask you to do.
Kalau depa kata nak 10k words for your dissertation, buat lah lagu mana pun sampai jadi 10k. Hang goreng la sampai hangit pun asal sampai 10k. Huhuhu.
Mujo UTM tak strict sangat bab words count. Kalau tak, fengsan sis!

2) Write the introduction last
Settle part results and discussions dulu, based on problem statement and objective yang kita dah identify masa proposal defence. Just in case apa yang kita dapat tu seperti "Kusangka panas hingga ke petang, rupanya mendung di tengahari", then revise balik intro and conclusion part. Make sure synchronize both of them.

3) Address the unanswered questions
While buat part results and discussions, sure akan jumpa unanswered problems/questions. Please jangan ignore. Ce study/baca pasal benda tu and boleh include dalam recommendation. Jangan ko bia je benda tu gitu je kang selok pulak kalau orang tanya time viva.. Huhuhu.


4) Buy your own laser printer
Walaupun uni dah sediakan printer, kalau printer tu sharing sampai satu bilik postgrad yang ya ampun besau.. bawak-bawaklah beli sendiri kat Lazada.. Baru bape je rege dia sekarang. Macam sis, luckily Alhamdulillah, research group kitorang tak ramai sangat orang so managed to get 1 printer per head. Tapi toner abes, pepandai le beli sendiri. Printer dah orang bagi pinjam, takkan toner pun nak orang beli jugak. Amboi sangat ni....
Kenapa perlu printer sendiri?
Tau dak before nak submit for viva, bape belas kali draft yang u ols semua kena print lepas kena tenyeh dengan pen merah, lepas tu print lagi. Makanya, printer penting sangat dalam hal ni.

Wednesday, December 14, 2016

#MyTravelokaEscapade : Marverlous Melbourne!

Lamanya hibernate, is it? Hihihi. Busy dengan labwork plus writing jugak sikit-sikit. Next year nak kena submit jugak no matter what. Eh. Sebenarnya, nak cerita.. Few weeks ago, aku kena pegi USM Nibong Tebal for a so-called workshop. So kalut la cari hotel. At the same time, keluar pulak iklan 'Traveloka' and terus download apps la...apa lagi.. Hihihi. Luckily, masa aku nak book tu, ada pulak voucher code. Memang pucuk dicita ulam mendatang la namanya. Dapat book hotel dengan harga less than RM100 and bila checked in, hotel tu memang unexpected. Memang wow! Thank you, Traveloka! Few days lepas balik Penang, aku cari tix nak ke Kelantan. Pun guna Traveloka. Sebab apa? Of course la sebab voucher dia yang super duper awesome itu. Tak rugi book dengan Traveloka. Confirm tak menyesal!

Oh, berbalik kepada cerita asal. Kalau Traveloka tanya aku mana aku nak holiday, hmmmmm... among those 10 places, semuanya aku rasa menarik. Tapi considering me will be travelling with hubby and our two princesses, makanya ibu kenalah pilih tempat yang everyone can enjoy. Hubby loves nature, the princesses pun macam more to his dad. Aku sendiri? Hmmm.. Mana-mana pun boleh. Shopping tak jadi kemestian sangat lah pada aku. As long as dorang seronok. Sebab tu, aku pilih Melbourne! Why Melbourne? Haaaa.. Moh le kita berangan. Berangan itu free.. is it? hehehe

Tuesday, August 2, 2016

When we get old and being a mother-in-law...

Kita semua nanti akan dpt rezeki jadi mak mertua. Moga Allah mudahkan.

Bila dah jadi mak mertua nanti, bacalah post ni balik.

1. Kalau anak perempuan, minta ajelah menantu bg mas kahwin semampunya. Tak payah mintak hantaran bagai. Kahwinkan anak dengan simple sekali. Kalau menantu tu anak Sultan Brunei, tak apa. Buatlah kenduri 40 hari 40 malam. Tak ada siapa kisah. Jgn lupa jemput saya.

2. Jangan bagi anak dan menantu tinggal kat rumah lebih dari 2 bulan. Bulan ketiga kahwin, suruh aje dia orang keluar rumah dan cari tempat lain.

3. Tak payahlah masuk campur hal anak menantu. Sukahati dia oranglah nak susun perabot macamana, nak potong sayur style apa, nak masak nasi pakai dapur apa! Lantaklah dia orang

4. Menantu kalau perempuan, biarlah dia nak buat apa kat rumah dia. Nak mandikan anak ke atau mandikan anak 2 hari sekali ke. Biarlah. Kalau cucu tu masam sangat, mandikan sendiri.

5. Biar anak kita hidup dengan orang yang dia sayang cara dia. Kalau anak lelaki kita nak tolong isteri dia masak dan mengemas, biarkan. Dia kan dah besar, taulah dia nak hidup

6. Tak payah gosip ngan anak2 lain pasal menantu. Ingat! Anak kita pun menantu orang gak

7. Kalau anak ngan menantu bergaduh, bgtau anak, tak payah mengadu. Selesaikan sendiri.

8. Kalau menantu tu jenis orang susah tak berduit, jangan dibezakan dia. Mana tahu masa depan nanti dialah yang basuhkan berak kencing kita dalam seluar sebab dia yang paling free sekali. Menantu yang kaya tu busy kerja. Jangan menyesal pulak.

9. Jadilah mertua yang waras dan beriman.

10. Jangan buat tak tentu ngan anak orang. Allah tu tak lupa.
‪#‎khidmatmasyarakat‬

gambar sekadar hiasan LOLS.. >.<

credit FB Puan Normaliza Mahadi

Thursday, June 30, 2016

Ramadhan 2016

Assalamualaikum..

Ha, lagi 5 hari nak raya aku baru terhegeh-hegah nak cerita pasal Ramadhan.
Maaflah, pelajar berdedikasi memang begini. Tak ada masa sangat nak mentaip entri di blog. Cuma ada masa mentaip manuscripts dan thesis saja. *Sarcastic* Hahaha.
Eh. Jangan serius sangat boleh tak. Tak lah.. Aku tak memblog bukan sebab mengadap manuscripts dan thesis pon. Kamu orang ingat aku ni rajin sangat ke..? Dulu  iye la kot.. Sekarang tidak lagi. Hahaha

Habis apa kau buat dah masuk 25 Ramadhan baru terhegeh-hegeh buat entri?
Nak aku list kan ke..?
Tahu tak hidup seharian aku sekarang ni penuh dengan rutin yang sentiasa berulang dan takkan pernah habis. Lepas itu, itu.. Lepas itu, itu lagi.. Lepas itu, itu, dan itu lagi.. Hah.. Begitulah lebih kurang. Sampai 24 jam habis begitu sahaja tanpa sempat aku tinggal kan secebis memori di blog usang ini. *Hyperbola sangat ni*

Thursday, May 26, 2016

MODERN MUSLIMAH’S ATTIRE LOOKS IDEA AND LOSING WEIGHT.

Assalamualaikum and hi readers... Sorry for a long hiatus period. Hahaha.
Yeah. It’s quite long time ago since I published my last post, isn’t it? Why?

Ah-ha… I’m very busy with my research work (literally), being mentally stressed by delayed lab work… And… getting healthier with my new lifestyle. Hihihi. Yes, I am now changing my lifestyle by changing my eating style and Alhamdulillah, managed to shred few kgs.

When losing some kgs, definitely changing the size, right..? And changing the size means you need to find the suitable attire which maintain the syari’ah compliance and suits you well..

It cannot be denied that the fashion industry has grown these past few years putting focus on the Islamic community especially muslimah women. All the hijabista’s out there can now be stylish and trendy in everything they pull on. Who says you cannot be fashionable and still maintain that modest appearance even if you are not in the petite size or you are in the plus size? For the muslimah women who have losing some kgs and have no idea how to pull a stylish yet modest muslimah’s attire look ideas, take a look at these three fashion piece below.

Tuesday, March 29, 2016

AA & II Birthday Blast

Alhamdulillah.
19 March hari tu, kami buat first birthday celebration untuk 2 princesses tu.
Semua berjalan lancar, Alhamdulillah.

Tempat, selesa. Nanti ku review eh.
Clown, awesome!
Cake, yummilicious!
Foods, 5 stars.. :)

Layan gambar la dulu ek. Later kita review sesatu.. 

Friday, January 29, 2016

Fullmoon VS Childbirth

Assalamualaikum.
Haha.
Maapkan aku. Kali ni dah tersampuk sungguh dah ni.
Boleh hadam dak kisah fullmoon semalam?
Harap semua ok naaa...

Hari ni kisah fullmoon dengan childbirth pulak..

Sungguh ka dua benda ni related?

Ya, kalau ikut research yang depa duk buat sejak berkurun lama dulu, memang terbukti secara STATISTICALLY related. Depa dua ni, memang ada kaitan. Tapi, melalui mechanism apa, hat ni depa (para saintis) masih duk kaji lagi. Sebab depa kata depa tak buleh nak buat conclusion since depa tak collect apa nama tah satu benda tu which is related to anatomy badan kita ni.

Nampak dak aku kasi CAPS word statistically tu?

Thursday, January 28, 2016

Ada Apa Dengan Fullmoon?

*** Warning : Entri ni adalah panjang yang super panjang dari biasa***

Assalamualaikum.
Sekarang ni, tengah fullmoon phase kan..?
Anak-anak kalian apa khabar? Harapnya sihat. Anak-anak aku, kurang sihat. Diserang batuk kahak dan selsema sikit. Puncanya ibu dia terlepas pandang sikit hari tu. Huhu. Padan la muka ibu dia.

Well, benda ni dah agak lama sebenarnya. Aku pun baru setahun dua ni je tau dan buat research sikit pasal benda ni. Tu pun menuntut sikit-sikit dengan otai-otai dari biotech. Alhamdulillah, tau la sikit-sikit. So, in Shaa Allah, hari ni aku share la sikit-sikit apa yang aku tau.

Awat duk kalut sangat bila mai FULLMOON atau kadang-kadang NEWMOON ni?
Haaa.. Tau dak dalam badan kita ni sebenaq nya ada parasites? Well, benda tu perlu pun dalam badan kita untuk certain processes. Cuma, in certain point, at certain time, kita kena monitor depa ni dari duk buat huru hara dalam badan kita.

Huru hara lagu mana?

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015