Tuesday, August 2, 2016

When we get old and being a mother-in-law...

Kita semua nanti akan dpt rezeki jadi mak mertua. Moga Allah mudahkan.

Bila dah jadi mak mertua nanti, bacalah post ni balik.

1. Kalau anak perempuan, minta ajelah menantu bg mas kahwin semampunya. Tak payah mintak hantaran bagai. Kahwinkan anak dengan simple sekali. Kalau menantu tu anak Sultan Brunei, tak apa. Buatlah kenduri 40 hari 40 malam. Tak ada siapa kisah. Jgn lupa jemput saya.

2. Jangan bagi anak dan menantu tinggal kat rumah lebih dari 2 bulan. Bulan ketiga kahwin, suruh aje dia orang keluar rumah dan cari tempat lain.

3. Tak payahlah masuk campur hal anak menantu. Sukahati dia oranglah nak susun perabot macamana, nak potong sayur style apa, nak masak nasi pakai dapur apa! Lantaklah dia orang

4. Menantu kalau perempuan, biarlah dia nak buat apa kat rumah dia. Nak mandikan anak ke atau mandikan anak 2 hari sekali ke. Biarlah. Kalau cucu tu masam sangat, mandikan sendiri.

5. Biar anak kita hidup dengan orang yang dia sayang cara dia. Kalau anak lelaki kita nak tolong isteri dia masak dan mengemas, biarkan. Dia kan dah besar, taulah dia nak hidup

6. Tak payah gosip ngan anak2 lain pasal menantu. Ingat! Anak kita pun menantu orang gak

7. Kalau anak ngan menantu bergaduh, bgtau anak, tak payah mengadu. Selesaikan sendiri.

8. Kalau menantu tu jenis orang susah tak berduit, jangan dibezakan dia. Mana tahu masa depan nanti dialah yang basuhkan berak kencing kita dalam seluar sebab dia yang paling free sekali. Menantu yang kaya tu busy kerja. Jangan menyesal pulak.

9. Jadilah mertua yang waras dan beriman.

10. Jangan buat tak tentu ngan anak orang. Allah tu tak lupa.
‪#‎khidmatmasyarakat‬

gambar sekadar hiasan LOLS.. >.<

credit FB Puan Normaliza Mahadi

Thursday, June 30, 2016

Ramadhan 2016

Assalamualaikum..

Ha, lagi 5 hari nak raya aku baru terhegeh-hegah nak cerita pasal Ramadhan.
Maaflah, pelajar berdedikasi memang begini. Tak ada masa sangat nak mentaip entri di blog. Cuma ada masa mentaip manuscripts dan thesis saja. *Sarcastic* Hahaha.
Eh. Jangan serius sangat boleh tak. Tak lah.. Aku tak memblog bukan sebab mengadap manuscripts dan thesis pon. Kamu orang ingat aku ni rajin sangat ke..? Dulu  iye la kot.. Sekarang tidak lagi. Hahaha

Habis apa kau buat dah masuk 25 Ramadhan baru terhegeh-hegeh buat entri?
Nak aku list kan ke..?
Tahu tak hidup seharian aku sekarang ni penuh dengan rutin yang sentiasa berulang dan takkan pernah habis. Lepas itu, itu.. Lepas itu, itu lagi.. Lepas itu, itu, dan itu lagi.. Hah.. Begitulah lebih kurang. Sampai 24 jam habis begitu sahaja tanpa sempat aku tinggal kan secebis memori di blog usang ini. *Hyperbola sangat ni*

Ramadhan tahun ni, not much different dengan tahun-tahun sudah.
Masih tidak ke masjid untuk terawih berjemaah. *Last ke masjid untuk terawih berjemaah was 5 years back. Itu lah masa belum jadi isteri orang.*
In shaa Allah anak-anak dah besar sikit lagi kita bukak langkah ke masjid *semoga Allah panjangkan usia aku untuk bertemu lagi Ramadhan tahun-tahun hadapan. Aamiin.*

Tahun ni belum sempat ke param lagi. Maksud aku param di kawasan kediaman kami.

Param di kampung halaman, jangan cakap.. balik hari tu, almost everyday aku pegi. Biarpun tak beli apa-apa.. Kena jugak pegi.. Cuci mata katanya. Hahaha.

Disebabkan konon-konon nekad untuk teruskan #misi55kg dan #misieatclean, aku decide untuk masak saja. Untuk aku la. Untuk incik boss, aku tau dia mudah nak bosan and menu misi aku ni tak berapa kena dengan tekak dia. Haha. So hanya bertahan seminggu dia disiplin dengan #misieatclean.

Minggu seterus nya dia dah request ayam masak merah, kari ikan, udang sambal... fuhhh.. mak yang eat clean ni seriau dengar menu tu bang oiii..

Nak masak sikit-sikit untuk sorang makan adalah menjadi masalah sikit. Sebabnya takkan nak masak seketul ayam masak merah..? Tak worth it. Kan?
So, on weekdays aku decided beli saja lauk dekat bazar Mahallah Ali. Sonang cerita.
Dah set bajet setiap hari tak boleh exceed RM10 and alhamdulillah setakat ni, achieved.. Paling mahal aku penah kena RM9.50. Hahaha.
Untuk anak-anak, small matter.

Persiapan raya, Alhamdulillah dah siapkan awal-awal cuma add on sikit-sikit je lagi. Tapi semua dah complete la in shaa Allah.
Tahun ini, seperti tekmaktub dalam perjanjian giliran balik beraya kami.. *HAHAHAHA* turn Sabak Bernam. Hoyeah.. Hoyeahh..
Seronok ke tak beraya dikampung halaman.. ?
Hahaha. Seronok tak seronok letak belakang... Yang penting raya.
Dah kata perjanjian.. Kena akur la. Ye dak..

Eh, sebenarnya, raya di Sabak Bernam seronoklah!
Betul, ini bukan sarcastic ok. Memang seronok. Boleh jalan-jalan raya.
Aku ni, pesen kalau keluar berjalan, tak apa..
Jangan kau letak aku berkurung kat rumah. Mula la naik hantu nanti. Hahaha.


Oh. Lagi satu..
Ada yang tau progress #misi55kg ke..?
Haha. Failed lagi setakat ini. Harap maklum.
Tak tau la kot by end of Ramadhan nanti dia nak pecut turun 55kg terus kan..
Wait and see saje..

Till then.. Nanti tulis lagi..
Assalamualaikum

Thursday, May 26, 2016

MODERN MUSLIMAH’S ATTIRE LOOKS IDEA AND LOSING WEIGHT.

Assalamualaikum and hi readers... Sorry for a long hiatus period. Hahaha.
Yeah. It’s quite long time ago since I published my last post, isn’t it? Why?

Ah-ha… I’m very busy with my research work (literally), being mentally stressed by delayed lab work… And… getting healthier with my new lifestyle. Hihihi. Yes, I am now changing my lifestyle by changing my eating style and Alhamdulillah, managed to shred few kgs.

When losing some kgs, definitely changing the size, right..? And changing the size means you need to find the suitable attire which maintain the syari’ah compliance and suits you well..

It cannot be denied that the fashion industry has grown these past few years putting focus on the Islamic community especially muslimah women. All the hijabista’s out there can now be stylish and trendy in everything they pull on. Who says you cannot be fashionable and still maintain that modest appearance even if you are not in the petite size or you are in the plus size? For the muslimah women who have losing some kgs and have no idea how to pull a stylish yet modest muslimah’s attire look ideas, take a look at these three fashion piece below.

1. The Maxi Skirt 
Maxi skirts have been in fashion for centuries and it is the perfect go-to bottom for every muslimah women. It can be easily dressed up and down. Go simple by matching it with a plain top or be more glamourous by adding a jacket on with some accessories. I love maxi skirt so much! It is suitable for both petite and plus size and it is convenience and ready-solat attire (as long as you match it with the suitable tops, of course..hihihi). My daily attire must include this maxi skirt...


2. The Maxi Dress 
Maxi dresses are a must-have fashion piece for me and any hijabista to own in their closet at home. Why? It is great to be flaunted to various occasions from weddings, dates, dinner parties, work and even to lab or class. It gives me that elegant yet still manages a modest appearance with style. Maxi dresses always have that certain something that makes women look feminine and sweetly innocent (me? Innocent? Hahaha.. READ : DECENT)

To be honest, I no longer wear ‘baju kurung’ after I got pregnant with miss AA.

Maxi dress or Jubah/Abaya is more comfortable compared to baju kurung because of its one-piece-type (maybe). You will understand me when u once got a small kid to handle.. Hahaha..


My fav.olive jubbah (that’s not my latest pic, FYI.. HAHAHA) 
3. The Palazzo Pants
And the last one is…. Palazzo pants which I called it twin sister of maxi skirt.. Hahaha..
If you are someone who prefers a classy look but still feel comfortable in, palazzo pants is the way to go. Palazzo pants give me that mature look (?) and it is comfortable to walk around in. Simply match it with a nice tops (syari’ah compliance, of course) and walk with confidence lush comfort everywhere you go.
Turn the muslimah fashion into a modern level and be proud of your look… Yeahhh..


 
My fav royal blue palazzo and obviously that’s not my latest pic, FYI AGAIN. 
I am not that ‘kurus’ for the time being.. hahaha 

 So, what are you waiting for, hijabista? Go and get your modern muslimah attire at ZALORA now! They have lots of latest modest fashion for you to grab.. J Happy shopping!

Obviously, I’ll get mine soon.. For Aidilfitri, maybe.. Till we meet again.. Daaaa.. Assalamualaikum..

Tuesday, March 29, 2016

AA & II Birthday Blast

Alhamdulillah.
19 March hari tu, kami buat first birthday celebration untuk 2 princesses tu.
Semua berjalan lancar, Alhamdulillah.

Tempat, selesa. Nanti ku review eh.
Clown, awesome!
Cake, yummilicious!
Foods, 5 stars.. :)

Layan gambar la dulu ek. Later kita review sesatu.. 

Friday, January 29, 2016

Fullmoon VS Childbirth

Assalamualaikum.
Haha.
Maapkan aku. Kali ni dah tersampuk sungguh dah ni.
Boleh hadam dak kisah fullmoon semalam?
Harap semua ok naaa...

Hari ni kisah fullmoon dengan childbirth pulak..

Sungguh ka dua benda ni related?

Ya, kalau ikut research yang depa duk buat sejak berkurun lama dulu, memang terbukti secara STATISTICALLY related. Depa dua ni, memang ada kaitan. Tapi, melalui mechanism apa, hat ni depa (para saintis) masih duk kaji lagi. Sebab depa kata depa tak buleh nak buat conclusion since depa tak collect apa nama tah satu benda tu which is related to anatomy badan kita ni.

Nampak dak aku kasi CAPS word statistically tu?

Thursday, January 28, 2016

Ada Apa Dengan Fullmoon?

*** Warning : Entri ni adalah panjang yang super panjang dari biasa***

Assalamualaikum.
Sekarang ni, tengah fullmoon phase kan..?
Anak-anak kalian apa khabar? Harapnya sihat. Anak-anak aku, kurang sihat. Diserang batuk kahak dan selsema sikit. Puncanya ibu dia terlepas pandang sikit hari tu. Huhu. Padan la muka ibu dia.

Well, benda ni dah agak lama sebenarnya. Aku pun baru setahun dua ni je tau dan buat research sikit pasal benda ni. Tu pun menuntut sikit-sikit dengan otai-otai dari biotech. Alhamdulillah, tau la sikit-sikit. So, in Shaa Allah, hari ni aku share la sikit-sikit apa yang aku tau.

Awat duk kalut sangat bila mai FULLMOON atau kadang-kadang NEWMOON ni?
Haaa.. Tau dak dalam badan kita ni sebenaq nya ada parasites? Well, benda tu perlu pun dalam badan kita untuk certain processes. Cuma, in certain point, at certain time, kita kena monitor depa ni dari duk buat huru hara dalam badan kita.

Huru hara lagu mana?

Tuesday, January 26, 2016

Bila Hati Dah Tak Ada.....

... mula lah nak pandang pun dah tak lalu
...nak bercakap apa tah lagi
...hati cakap nak pergi jauh-jauh
...otak cakap, 'No! U must stay and keep strong.'
...hai lah hati
...susah jugak bila terkadang jadi fragile
...susah jugak bila terlalu kebal
...apa lagi nak buat tah
...just follow the flow
...untung-untung, perhentian terakhir nanti membawa kegembiraan
...harap hati dapat terus bertahan demi banyak perkara

Tuesday, January 5, 2016

Happy New Year 2016

Assalamualaikum.
Alahai. Dah masuk 2016 pun.
Sekejap je hoi.
Aku rasa macam nak bernafas panjang sikit pun tak sempat.
Apa pun, Alhamdulillah, masih lagi bernafas, sihat.. Syukur.

Apa yang menggembirakan aku untuk tahun lepas..?
Hmmm.. Banyak kot. Malas nak buat throwback. Hahaha.

Tahun ni, awal-awal lagi dah ada moment gembira.
Iman Insyirah dah pandai cakap (read: Ajuk cakap orang).
Alhamdulillah, dari apa yang aku observed, Iman ni lain sikit dari kakak.
Kakak dulu, waktu sebaya Iman, memang dah petah.

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015