Friday, September 5, 2014

Hardship in the Journey

Assalamualaikum.

Kembali lagi.
Dan.. Obviously, i was in the mood of sharing soooooo many things related to research, study, and definitely about the course i attended throughout the week. Hahaha.. Selamat la ye korang hadap nanti. Mungkin akan terbawak-bawak sampai ke beberapa bulan.. Mungkin la.. It depends on the mood.. And on the impact from the course i attended.

Ok now. Lets start.

Hardship in the Journey.
Semua benda ada its own hardship. Kan?
Tak kiralah apa benda sekali pun.
So, now aku nak share what is the hardship in my MSc journey.
Memang tipu la kalau kata langsung tak ada. Kan?
Kalau bukan dari research or experiment, mungkin dari diri sendiri or orang sekeliling. Kan?
Mesti ada. Setiap orang mesti akan diuji. Betul?

For me, Alhamdulillah, praise be to Allah.
In terms of labworks, bukan nak kata tak ada langsung. Tapi very little.
Which means, aku boleh cope. Aku boleh tune balik.
And alhamdulillah, manage to graduate on time
Mengusung perut yang berisi seorang khalifah dan hamba Allah di awal dan di akhir pengajian, aku tak anggap hardship. Sebab i wish for it. Itu anugerah untuk aku. 

Alhamdulillah, dikurniakan seorang soulmate yang very understanding.
Mungkin sebab both of us are doing research, and that makes him understand me well. Mungkin.. Kan?
He's willing to take care of Alya during weekend where i need to go to the lab to finish up my labworks.
Dan banyak lagi la pengorbanan dia yang aku tak dapat nak tulis.

The real hardship yang aku rasa memang truly hardship, ialah.. Some people, groups of people yang tak faham dengan apa yang aku sedang buat. They dont understand what i am doing.
Even worst, they do not try to understand what i am doing at that particular time.
Sedih tak?

For example, the event. Tak kira la event apa pun. KENA attend. No matter what. 
Imagine, nak suruh attend, tapi.. You guys inform aku dua/tiga hari sebelum event. And expect me to be there in your so-called-event without excuses. Tak fikir ke aku ni dah plan itu ini untuk kerja aku sendiri? 

Ingat aku buat research, macam experiment sains masa form 1?
I dont really understand what those people are actually thinking about my research. Seriously.
Dan seharusnya soalan 'bila cuti sem' tu adalah soalan wajib.
As if aku ni tengah buat coursework ke apa.. 
Oh mannnn.. Tolong la faham..

Even my ummi, masa aku tengah buat masters dulu..
Nak call pun, dia sms dulu tanya aku Busy ke tak.. Boleh ke ummi nak call..
So on..so forth.. Kan?
Padahal anak sendiri kot.
Kalau dia call while i was doing experiment pon i'd rather stop and redo it again. 
Because she is my biological mom. Nampak tidak apa aku cuba nak sampaikan?

So what i need is, have some understanding la.
I have my own commitment towards my study.
I get paid. Bukan hari-hari datang lab, tido. Ok?
So dont expect me to attend the event here and there.. Without giving notice. I dont need short notice.

And sebenarnya, i'd rather stay at home with the kids, let my husband to attend the event.
But please la people, tak payah nak potpetpotpet sana sini as if aku ni buat salah besar sebab tak attend certain even. Get what i mean?

Bukan aku tak nak get involve dengan masyarakat. But then, biarlah berpada-pada.
Kalau every weekend nak kena attend... Memang nonsense sangat.. 
Masing-masing ada komitmen kan...


So please, you understand me, I understand you, then we live happily ever after. THE END.

Haaa.. gittew..

Itu je lah the real hardcore hardship yang aku hadap sepanjang MSc hari tu. Hopefully, my PhD journey nanti, semua ok. Dan harapnya aku mampu atasi and control segala apa cabaran yang bakal datang. InsyaAllah.


Haaa.. lepas up post ni, nanti jap lagi ada lah pulak sore sumbang cakap 'dah tau susah, sape suh sambung blaja lagi?'

Ehh.. please, ni cita-cita aku.
I struggled for it.
Susah payah aku score, susah payah aku apply, gigil lutut masuk interview, kau jangan nak cakap banyak.
Semua orang ada cita-cita.
Dan, please, respect cita-cita aku.

Ok, Bai.

Teremosi pulak.
Hahaha.. Ampon kan patik.

4 comments:

Mimie_Zatun said...

Gud luck..

athi FATHIYAH said...

hahahahha

nak gelak sebab saya pon merasa jugak...


tp syukur kita ada suami dan keluarga yg memahami...:)

cik puan aini said...

@Mimie_Zatun Thanks dear.

cik puan aini said...

@athi FATHIYAH Tu la.. nasib ada hubby yang faham..

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015