Thursday, August 28, 2014

Nak sambung lagi. Apa nak kena buat? Part 2

Asslamualaikum..

Waahhhhh part 2 gitu.
Siap ber part part pulak ahkak ye. Kikiki.

Banyak ni input nk share. Almaklum lah.. Tengah attend course. Berkobar la.
Tapi i'll put it in a different post lah kot.
Sebab basically memang ada banyak benda pun yang speakers share.

Nanti aku buat ye.
Tapi as usual, tak janji la bila.
Tapi insyaAllah, memang nak buat.
Untuk self reminder jugak.

Ok next.
Nak sambung lagi, nak kena ada passion.
Nak kena select the field and the place.
Bila dah settle dua benda ni, perlu apa lagi?

Ok now, lets start.

Nak kena teliti, selidik, 'window shopping', survey, etc yang membawa maksud yang sama dengannya.
If you are given chance to choose, please, choose wisely.
Sebab apa?
Sebab your Supervisor will be someone who can help you in your research.
Tapi kalau korang tak diberi peluang untuk study or do some survey, meaning, the university assign a Supervisor to you, tak apa. Dont worry too much. Ada cara nak 'tackle' supervisor. I'll share later.

Oh yes, i forgot about something.
Before 'shopping' the supervisor, find you interest.
Find your topic. Jangan ingat dah identify field, korang mengadap SV then SV will provide you everything.
Oh sorry dear. 
This is PhD. 
Bukan FYP.
You have to work on your own.
Kalau MSc, boleh excuse lagi kot. 
Ermmmm.. Not the real excuse la pun sebenarnya. Just a little bit la.

Make sure, topic research korang adalah something yang korang minat.
Something yang korang rasa, 'ya, aku nak tau lebih lagi pasal benda ni..'
Bila fikirkan research korang, korang akan terdetik, 'tk sabarnya nak explore more and more'.
Some sort of excitement la senang kata.

What i learnt from the course, we have to love our research.
We have to have enthusiasm towards our research.
Make it enjoyable because we have to face it for 3-4 years of life.
Kalau tak enjoy, bercinta la nak habiskan 3-4 tahun tu.

Macam kita tengok Korean series lah..
Yang kita minat, ada artis k-pop feveret dalam tu, cite 5 jam pun rsa sat ja. Kan?
Or... Macam kita pegi shopping. Bagi seminggu pun belum tentu cukup.
Tu pun masih rasa kejap.
Ce kalau suruh gi mancing, I bet tak sampai sejam pun dah resah gelisah. As for me lah. Sebab aku memang tak minat mancing. 
So macam tu jugak lah kerja kita.
Love your research please, dear researcher... :)

Then, bila dah ada SV, dah ada interested topic, boleh la dah hulur form ke tempat yang berkenaan.
You may have more than one choice if you want.
Tengok mana yang respon dulu.

Like mine, I applied for two, and almost three, indeed.
The third one tak sempat nak submit form, the second dah bagi offer letter.
So, itu lah rezeki aku yang Allah dah tulis.
Alhamdulillah.
Wallah pun bukan abroad, never mind.
Ilmu Allah tu luas, kan?
Kat mana-mana pun boleh.
Asalkan kita pandai bawak diri.

And, rasanya ini je lah kot sharing buat masa ni.
Some points aku adopted from the course.
Alhamdulillah, banyak inputs.

Later, aku nak share banyak lagi benda yang aku dapat dari course tu.
Stay tuned ya.

InsyaAllah, ada kelapangan, minggu depan aku cuba curi masa sikit.

Till then, bye.

And good night. :)

4 comments:

DYatie said...

Best nya yunk. moga dipermudahkan perjalanan mu. moga ada rezeki jua buat diri ini. hehehe. :)

wani syazwani said...

all the best dear!always be strong :)

cik puan aini said...

@DYatie Tq yatie.. amiin. semoga yatie pn sampai ke tahap ni nanti.

cik puan aini said...

@wani syazwani You too. All the best. May Allah make us stronger to face everything. Ameen.

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015