Friday, June 22, 2012

New Gadget : MiPump

Heee..
Assalamualaikum..
Masih ingat lagi entri saya pasal new gadget ni? Tengok sini.

Alhamdulillah, semalam, Khamis 21 June 2012, saya selamat received barang yang ditunggu-tunggu dan amat diidam-idamkan ini. Oh. I rela ok pergi lab-balik rumah-pergi lab balik demi benda ni.
Pagi semalam, check track kat website, still kat courier office. Belum out for delivery lagi. So, went to lab lah.

And, bila check kat lab, 'out for delivery'. Menggelabah mak jemah drive balik sebab takut orang sampai umah, tapi umah tak de orang.

Nasib baik saya sampai dulu before barang sampai.

Barang apa? Ok..
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

MiPump Double Pump The First Year

Excited hokehhh..
Mula-mula plan nak angkut Swing. In fact, I pernah try Swing senior I masa I tertinggal handle harmony hari tu. Swing memang ok. Memang nak bayar dah. Then kawan-kawan KIM cakap pasal MiPump ni. 

Lucky me, ada la pulak sorang kawan kat KIM offer nak tolong orderkan untuk saya from US. Oh. Terharu and of course la happy. :)

OK. Here is my review about this wonderful and helpful pump. ^_^
Bila bercerita pasal bp, of course benda pertama yang kita nak tahu is whether sakit or tak. Kan? MiPump ni adalah tak sakit (as for me lah). For those pengguna Avent Manual, saya rasa suction MiPump adalah more or less macam Avent Manual. TAPI, jangan compare dengan Medela Harmony sebab Medela Harmony saya dah bagi award 'The Softest Suction Ever'. Hihihi. Lagi sekali, as for me lah. Lain orang, lain pendapat. Some MiPump users yang pernah pakai Medela FreeStyle (FS) cakap MiPump ni more or less macam FS. Saya taknak komen sebab belum pernah try FS.

Got dual phase or not? Pada saya and apa yang saya faham adalah mode of suction yang mcm suckling of a baby. It's like 'suck-release-suck-release'. Sape pernah try Pureen Battery Operated boleh bayangkan tak? Suction dia bukan macam Pureen tu. 
So, MiPump ni adalah macam rasa kita pam manually.
Ada 8 adjustable levels dimana level 1 dan 2 saya gunakan untuk dapatkan LDR dan 3 ke atas bila susu dah mula mengalir.

This double pump adalah sangat owesome. Kenapa? Sebab boleh transform jadi single pump jugak. ^_^

Motor hanya sebesar tapak tangan dan ringan. Boleh guna 4 bateri AA dan juga boleh guna power supply kat rumah. Cumanya kena beli universal plug adaptor sebab pin dia designed for US.

Pasal warranty? Ada. 3 bulan from manufacturer. And saya tak rasa akan rosak wthin 3 months. InsyaAllah kalau anda tak hantuk-hantukan motor tu ke dinding. ^_^

Spare parts? Saya dah tanya kat Growing-kidz. Diorang ada jual. :)

Apa included dalam set ni? Ada 2 botol simpanan susu, T-handle, 2 softshield yang sangat best, motor, tiub, breastflow teat ngan tote bag yang super cute. ^_^

Paling saya suka tentang MiPump ni adalah sebab dia warna biru. Hehehe

Harga? Kawan saya tolong belikan RM340. Termasuk postage US-Malaysia. ^_^
Worth it tak?

And.. baru tahu my childhood friend ada jual benda ni jugak. Oh. Sukanya hati. Dah tolong belikan untuk 2 sahabat maya di KIM.

Oitttt.. Double pump dengan harga less than 400. Susah nak cari. Nak angkut FS yang beribu tu opkos la tak mampu i.. 

Secara ringkasnya, MiPump adalah best and highly recommended. :)
Tapi perlu diingat, bp adalah bergantung pada keserasian masing-masing.

Ada nak tanya apa-apa lagi?
Anda tahu mana nak anta pertanyaan anda.. kan?

Itu sahaja. Sekian. :)

28 comments:

Wawa said...

Mst best kan!! Tgk kt kim smbil drive to boley pump...wuwu sgt jeles..rase nk beli je...tp nti mbazir plak...haish

healthy weight loss said...

aini.. nanti bg review pasal hasil susu yg berjaya dapat ngan pam yg ni ek, sebab saya pakai avent manual skang ni.. so, leh tak aini buat perbandingan sikit.. minat nak beli yg ni jugak..

~cahaya~ said...

@Wawa Memang boleh buat sambil drive. Jimat masa.. Sekarang, hobi baru adalah pam susu utk anak..haha

~cahaya~ said...

@healthy weight lossdear..later sy review eh.. :)

sufiza said...

salam..berminat la ngan pump ni...email sy k..sy nk mntk tolong belikan tq..
nhafizan82@gmail.com

~cahaya~ said...

@sufiza my dear sufiza, aini dah email the necessary thing.

Shakina Farhan said...

comelnye..suke sbb kaler biru..kot2 nt nk bertukar bleh la mintak tlg belikan..hehehe..

~cahaya~ said...

@Shakina Farhan hihihi..kina..opkos la sbb biru. :)
boleh aje..kina roger je nnt.. :) akak pun tolong kawan2 je.

aTy _faRed~ said...

macam menarik..harge pon not bad..aty memang nak beli lagi satu tuk simpan kat opis..leceh nak hangkut2..takut tercicir..:)

~cahaya~ said...

@aTy _faRed~ Memang menarik. :) Kalau aty nak saya tolong order kan, inform je la nanti ye..

sakinah said...

slm..aini
nak tnye if kt nak mintk tlg belikn blh ke?? bape n how long I can received it?
pm me kat my email.
sakinah0912@yahoo.com
tq

sakinah said...

aini kt nak mintk awk tlg orderkn blh? bape rm n lame x nak received it? pm sy kat my email sakinah0912@yahoo.com

tq

..DeeYana.. said...

wah!! sgt worth it laa Aini..RM340 + postage dari US..Dee beli RM399.90 without postage from M'sia..hihi..tp xkesah lah kan..asalkan sgt berbaloi beli pam ni ;)

~cahaya~ said...

@..DeeYana.. Kannn? CUma nya warranty-wise la yang rugi sikit. Dapat 3 bulan je and kene deal sndiri ngan kilang..tp ok la..

Wawa said...

psttt aini...hihi...mipump ni ok tk...?ade rosak2 tak...rase cam nk rembat satu lah..tp kene tnggu wet raye dr boss dlu baru leh beli...da teringin sgt2 ni...rm 340 ke 360? double pump kn?

Farrah Wahida Abdullah said...

blh tlg belikan jgk x?Kt sini survey semua harga dekat2 400..pm ek fwa1985@gmail.com klu blh tlg belikan

farhanaloverafiqi said...

hi,kwn sy pn ckp pump ni bgus... sy mcm nk beli satu jgk... boleh ke klu nk order from u yek?

farhanaloverafiqi said...

sy pn nk mntk tlg belikn jgkla... kwn sy comment breast pump ni cpt...

zurazainol said...

pm zura sekali...memang tengah survey pump utk bb...next month kot nak deliver dah...
adiaiskandar_zz@yahoo.com

Nisa Mohd Noor said...

nk mntak tlg blikan boleh? email sy khairunn83@yahoo.com

Eikyn said...

SALAM,

Sy pun berminat nk beli.. email: nuras859500@yahoo.com

tq in advance

tfiza said...

Saye pon, sangat berminat.. boleh minta toong belikan? atau beritau mana boleh dapat dengan harga macamtu? tq.. tg_hafizah@yahoo.com

haryati mat yasim said...

Yati baru he beli semalam pam ni...br tganh menyesuaikn diri..tp mcm mn nk pam tgh drive?

Rozita said...

tumpang baca n follow sini..

kina nor said...

saya dah bli pump ni...due sya bln 6 ni...xsabar nak guna hehhe...harap2 lamalah riwayatnya...rsau gak xda spare part

Lady Mira said...

cahaya... nak beli jugak... how?

Yanti Kasim said...

Cahaya, nak jgk.. Mintak send details to my email noorhayanti.k@gmail.com
TQ dear..

hairani m.sinan said...

As salam Cahaya...bole tlg orderkan? My email annhairani@yahoo.com / ciknhairani@gmail.com
Many thanx ye :-D

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015