Tuesday, February 21, 2012

Is It the Early Sign of Labor?

Assalamualaikum.
I am now approaching 36 weeks which will be 9 months gestational age. And it should be 4 weeks left. Hoooreaaayyyy! Opppsss..

Last few days, I noticed about a small quantity of discharge thru miss V. Memang cuak because I heard from a friend about leaking liquor. Discharge tu lain sikit dari biasa. It was like warm water. After few minutes, it stopped. Hmmmm. Takkan liquor kot kan? Orang cakap, liquor ni once it broke memang non-stop lah. But in the case of leaking pulak, saya tak tahu sangat.

Ok, yang lain pulak, since last 2 weeks kot kalau tak silap. Saya perasan macam rasa mild cramping kat lower abdomen. Area ari-ari tu lah lebih kurang. It was like period pain. Sakit tak lama pun. Sekejap sekejap je. And kekerapan dia tak lah kerap. Got gap about 30 minutes to 1 hour jugak. And around 2, 3 hours je. Lepas tu terus hilang. Yang ini, mungkin jugak false alarm. Or Braxton Hicks. Saya pun tak pasti. 1st timer kan..... I'll just follow the flow.

Lepas tu kan, entering 32 weeks, proses pembuangan saya adalah sangat lancar. Frankly speaking, throughout this pregnancy masa awal-awal je rasa constipation sikit. Tu pun very mild la. For only 4,5 days macam tu. Not more than a week kalau tak silap. Lepas tu, terus lancar Alhamdulillah. Everyday is a must. Lately, bukan everyday is a must dah. Dah terover dah pun. Sehari tu kadang sampai 2,3 kali. Terlampau lawas lah pulak kan..... Dah la rasa macam kena diarrhea pon ada.

Sengal-sengal bahagian pinggang dan pinggul tu memang lah kan. Obvious sangat kalau yang ini.
Lepas digali-gali dalam encik google, saya jumpa la apa yang dicari tu. Menurut budapest-doula, early signs of labor ada banyak.
1. Contractions at regular intervals
2. "False labor"
3. Mucus plug
4. Dilated cervix
5. Water breaking
6. Leaking amniotic fluid
7. Active labor
8. Nesting instinct
9. Diarrhea   

Untuk keterangan lebih details, sila rujuk link ye.

So far, saya rasa signs yang paling obvious ialah yang no.9 tu la. Tapi macam tak boleh consider as early sign jugak kot. Sebab apa yang saya lalui tak berapa tepat dengan explanation yang diberikan. Plus, saya pun tak rasa our lil miracle akan keluar dalam masa terdekat ni. >.<

Ummi saya cakap, try letak tapak tangan bawah cik B. Kalau 5 jari muat, means perut dah turun and baby akan keluar anytime je. Sekarang, belum muat lagi. Hihihi

Apa pun, saya akan terus monitor apa saja rasa sakit yang menjelma kelak. Kena set time or something like that la untuk make sure dia regular ke tak. Kan?

Setiap hari, bangun pagi, cakap kat diri sendiri,
"Macamana pun sakit yang datang, aku kena kuat untuk melawannya. 
Demi sikecik yang ditunggu-tunggu ni. 
I'll follow the flow. 
Make me stronger Ya Allah."

6 comments:

aTy _faRed~ said...

hurrmm..36 minggu dah..orang kate memang tunggu mase jer...memang berdebar2..saye yang baru masuk 32 ni pon..sentiase alert ngan sign2 pelik..risau terlebih...neway..kalau rase tak konpiden..gi jer klinik terus..:)

~cahaya~ said...

@aTy _faRed~ aty..sbnrnye malas nk g awal2 sbb takot nnt kena halau balik. dah la midwife ckp anak sulung ni bukaan lambat.. so skrg ni aini byk2 bergerak, berjalan. mudah-mudahan senang jalannya terbuka.. :)

Cho Zila said...

insyaallah dipermudahkan belaka.. akak memang tak merasa saat berdebar gitu sebab memang doktor dah cakap minggu 36 per jadipun kena keluarkan gak... masalah masa mengandung....

~cahaya~ said...

@Cho Zila Owh..induced la ek..xpe la,asalkan sume selamat. tak kire la cane pn bersalin tu.. kan?

ashra said...

insyaallah..pasti akan datang kekuatan itu k?

~cahaya~ said...

@ashra InsyaALLAH,berkat doa kawan2 semua.. ameen. :)

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015