Tuesday, May 22, 2012

Nursery dan Breastfeeding

Assalamualaikum.
Yesterday was Alya's first day at nursery and ibu rasa sangat useless sebab tak dapat jaga Alya and tengok Alya membesar depan mata. T_T

Yes, that's what I feel. Pagi semalam masa hantar Alya, owner nursery sendiri yang sambut. Saya kembali ke kereta nak ambik beg and barang-barang Alya yang lain. Turn again, tengok Alya dah dibawa masuk. Oh My. Ibu tak sempat nak kiss.  Sedih lagi di situ. Walaupun padahal kat rumah dah kiss dia banyak kali since feeding her pukul 6 tu. Haaaa. Sentimental betul Ibu.

Lunch hour, plan nak gi df Alya. So, I went there. Alya baru je bangun and for sure nak susu. Alhamdulillah, semuanya OK. Condition dia was good. I fed her. Lama jugak. Macam biasa sebab anak dara kami tu suka ngempeng. Huhu. When she finished, I have to left her AGAIN, went home without that little princess. Tak boleh nak imagine. Huuuuuu. Letak kat tilam dia, dia ek ek sikit. She was sleepy again dah masa tu. Then the owner yang comfort her. Oh My! Sedihnya.

Yes, I went home without her. Rasa macam pelik. Yesterday saya puasa. Qada belum habis lagi. So plan nak balik rehat jap then after Asar saya akan amek Alya. Da selesai solat Zohor, suddenly hujan and guruh yang kuat. Masa tu, teringat dekat anak Tuhan je yang tahu. Terkejut kah dia? Ada orang peluk tak dia time guruh? Sapa pegang dia time guruh ni? Huaaaaaaaaaaaa...

Then saya tertidur. 5 p.m. saya terjaga. Kelam kabut pergi solat. Tak sabar nak kiss anak. Dah siap semua, saya ke pasar malam untuk beli makanan untuk berbuka. Then, straight amek Alya.
She was asleep when I was there. Mama letak dia dalam carseat and on the way back, dia bangun. Heeee.. Hai anak Ibu! ^_^

Masuk rumah, letak dia kat tempat biasa depan TV. Anak itu sangat behave. Mumblings in her own words sambil pandang sana-sini when I was busy angkat barang-barang from kereta. Ada la dia ek ek sikit. I fed her, diam balik main sorang-sorang. Oh. Baru 1st day, anak ibu dah pandai independent ye. Kesian anak ibu.

Last night, tidur nyenyak betul. Her feeding time pun sampai kena kejut, sua ke mulut baru minum. Itu pun mata tak bukak. At 4 a.m. this morning baru dia bukak mata besar.

Melihatkan gelagat dia, hati sayu lagi nak tinggalkan dia pagi ini. Hailaaaa.. Kalaulah ibu dapat jaga sendiri Alya, kan best. Petang semalam, layan dia bersembang. And suddenly, got something in my eyes and it was tears. Huuuuu.

Alya Amani sayang, Ibu mintak maaf. I am very sorry sebab terpaksa tinggalkan Alya Amani dengan Mama. Ibu ada kerja nak kena buat. Ayah pun sama. Kami cari duit untuk Alya Amani nak sekolah kelak. Hope you understand dear. Kalau boleh, memang ibu nak jaga Alya Amani sendiri. Dengan tangan ibu. Tapi keadaan menghalang. Alya jangan nangis-nangis ye dengan Mama. Nanti petang ibu datang ambik. Kita main sama-sama lagi tau.

And about breastfeeding pulak, Alhamdulillah walaupun masih berstatus ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, I am able to prepare EBM for my little princess.

Semalam, risau sangat takut milk production kurang due to fasting. Tapi Alhamdulillah, got 3oz for 1 session. Biasanya tak fasting pun nak dapat 2oz pun mengensot. Semoga Allah teruskan panjangkan rezeki Alya thru Ibu's breastmilk.

Thanks to Yan for suggesting me drinking air halba. Alhamdulillah, at least nampak la perubahan. Yesterday I bought lobak putih. InsyaALLAH petang ni nak masak.

And.. Currently I am missing that little princess so much! Miss her smiles, her mumblings, her smells. Oh. Lambatnya petang!!!!

8 comments:

vv said...

Tetiba rasa sebak..lepasni vv pulak hantar naufal ke nursery..emmm. :( semoga anak2 kita sentiasa dalam jagaan yg baik.

Mummy GreenyHouse said...

huhu..sy paham perasaan itu! (wpun bukan first day dah skg ni, hari2 hantar tetap rasa mcm first day tinggalkan die kat nursery...) aduhai.. :(

~cahaya~ said...

@vv ameen.. kte kne tabah vv..

~cahaya~ said...

@Mummy GreenyHouse sedih kannnn?

Shakina Farhan said...

sob3..sebak je baca..lagi2 masa guruh tu..sebab diri sendiri pun takut time guruh kuat..

ashra said...

Sayu nye ayat aini..
Takpe,alya faham....... :)

~cahaya~ said...

@Shakina Farhan btol tu kina..sbb dia kuat terkejut time guruh..tu yg jd teringat..

~cahaya~ said...

@ashra jeles ngan Ash dapat besarkan anak dgn tgn sndiri.tgk ank besar dpn mata.

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015