Friday, February 3, 2012

Medicine during Pregnancy

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, masih bernafas di hari Jumaat penghulu segala hari.
Cuma, diuji sedikit. Since malam semalam hidung saya tersumbat. Tekak dah mula rasa perit (tapi still rasa gian nak minum cold drinks). Malam semalam, setakat tersumbat je. Bernafas ikut mulut je.
Dah masuk semalam, dah mula berair pulak. Tekak makin perit.
So, hari ni decided to see the doctor untuk mintak vitamin C. Before this, vitamin C helped a lot.


Dah jumpa doctor, dia tanya since bila selsema.
Saya cakap malam semalam but yesterday dah mula berair hidung plus hari ni sneezing pulak tak henti-henti.
Lepas tu explained to the doc pasal tekak rasa perit macam nak batuk tapi tak batuk.
She examined my tonsil. And, dia cakap tonsil saya dah mula bengkak.
Huh, this is me. Bila flu, confirmed tonsil akan get infected. Kesian. Harap tak sampai pedih-pedih la.
Doc cakap, since you are pregnant, I'll give you a low dose of antibiotics to prevent any infection to your baby.

So, hasilnya tadi, saya dibekalkan dengan these meds,
  1. Flemin Expectorant containing Diphenhydramine HCl 12.5mg and Ammonium Chloride 120mg. (cough)
  2. Clarityne Tab 10mg (flu)
  3. Cap B.P. 500mg (antibiotic)
  4. Vitamin C 100mg (flu)
Saya HANYA berani telan yang no. 4 sahaja. Yang lain-lain, masih was-was.

Setelah meng'google' sana sini, saya jumpa banyak info.
First, pasal yang no. 2. Clarityne Tab atau nama lain dia Claritin. Yang ini memang listed in 'Safe Medication to Take During Pregnancy'. So, dah tak perlu risau. Perlu telan je.

Mengenai yang no.1 tu pulak, ada sedikit was-was dihati. And mungkin selagi tak teruk sangat, saya tak amek kot yang tu. From what I read in Drugs.com,
"Reproduction studies have been performed in rats and rabbits at doses up to 5 times the human dose and have revealed no evidence of impaired fertility or harm to the fetus due to Diphenhydramine hydrochloride. There are, however, no adequate and well-controlled studies in pregnant women. Because animal reproduction studies are not always predictive of human response, this drug should be used during pregnancy only if clearly needed."
So, to be on the safe side saya rasa selagi boleh tahan, saya tahan.

Untuk antibiotic pulak, I found this,
"Amoxicillin is considered a pregnancy Category B medication. This means that it is probably safe for use during pregnancy, although the full risks are not known. Talk to your healthcare provider about the risks and benefits of using amoxicillin during pregnancy."
(see Amoxicillin and Pregnancy for more information)

So, now dah agak confident tapi buat masa ni maybe saya just amek Vit C and campur dengan some fresh oranges kot. Sebab before this, all these helped me.

Untuk Mom-to-Be yang sama kes macam saya, boleh refer kat sini kalau ada anything yang mungkin merisaukan hati pasal medicines ni. Ye? Thank you.

Oh. Lupa. Lagi 1, nak mintak pendapat from readers out there mungkin ada yang dalam bidang pharmacy or medicine ke kan.. Saya perlukan confirmation yang lebih firm pasal ubat-ubat saya ni. Thanks guys. ^_^

4 comments:

~S~ said...

kalo ur gynea kate ok, just proceed with the medications. sbbnye, gynea akan bagi ubat yg safe for baby.

for my case, i amik 4doses rosephine (antibiotic yg style inject tu) due to jangkitan paru2 ngn all those sakit2 yg lain2 tu. ubat tu, ngn drip 6botol, ngn ubat selsema (not sure the name, but she said it is safe in pregnancy)

takpe, sakit tu pengubat dosa2 kecil kan. hehehe. sedapkan hati

~cahaya~ said...

@~S~ Tak yakin sgt ni sbb bkn gynea yg prescribe ubat2 tu.. ni yg klinik UIA je yang bagi.. huhu..

~S~ said...

my hubby pun tak berkenan sgt ngn clinic uia. time i kene demam panas tu, derang suh amik panadol sampai 8bijik sehari.

so better u ask ur gynea la kalo camtu. sbb ubat dlm pregnancy sgt sensitive

~cahaya~ said...

@~S~ tu la...so far mmg amek Vit C je la. Risau. Nanti malam ni kot g jumpa gynea. Slagi boleh tahan, tahan je ni. Lagipun tak batuk, tekak pun tak sakit.. Just flu je la sikit. Nanti beli oranges untuk back up Vit C tablet tu.. ^_^
TQ for your concern dear.

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015