Thursday, January 5, 2012

Approaching 30th week

Alhamdulillah, 3/4 done. 1/4 left.
This little sweet caliph starts showing. :)
Sakan jugak menari berjoget kat dalam ni ha. Very precious lah.
Rasa macam nak pregnant lagi. (Yang ini pun belum keluar, dah berangan nak pregnant lagi. Boleh?)

Emmm.. Talking about dia menari berjoget sakan ni kan, I remembered the first kick yang dia bagi. It was during 18th week. Sungguh teruja ok. Dulu masa tengok orang pregnant, selalu gediks nak rasa perut orang pastu berharap nak rasa baby tu tendang-tendang. Verangan! Sebabnya every time I touched baby bump sape-sape je yang pregnant, memang baby tak kick pun. Huhu.

Masa rasa first kick tu, macam tak percaya.
I was in the lab masa tu. Pagi-pagi buta lagi. Nobody's there. Saya seorang sahaja.
Syok mengadap PC cari apa yang patut kat internet, then tiba-tiba rasa macam something like ada benda 'popping' inside. Hmmm. How to describe eh.. It was like ada belon-belon (read as: buih-buih) dalam perut yang sedang meletup-letup manja. Haha. Mungkin jugak boleh dikategorikan macam pop corn sedang popping masa dah masak tu. Haaa.. Macam itulah. At first, saya tak suspect pun itu adalah gerakan dia. Bila fokus betul-betul, baru lah rasa macam betul. Huhuhu.

Balik rumah, I told my husband. Bila time dia nak rasa, memang tak dapatlah kan. Plus masa tu awal lagi untuk rasa baby bergerak dengan aktif.

Entering 20th week and above, dah mula dah rasa obvious. Sometimes, perut macam ombak. Timbul sana-sini. Siang, baby behaves. Gerak sopan je. Bila malam, especially time dah tutup lampu and ready-ready nak tido baby mula melompat dan berguling sakan.

Yang paling seronok, bila husband letak tangan kat perut, lepas tu baby tendang dengan kuatnya. Huhu. Memang seronok gile tengok reaction husband. Excited sangat. Kadang tu sampai dia tergelak sorang-sorang. Huhu.

Pastu masa dah tidur, husband memang sangat rajin monitor movements baby. Tido, tangan mesti kat perut. Oh. Terima kasih suami. ^_^

One thing yang saya rasa the most precious masa pregnant ni ialah each and every kicks yang baby bagi. Even kadang-kadang terasa senak jugak bila dia hyperactive. Tapi senak yang seronok. Hmmm. Mungkin sakit bersalin pun macam tu lah kot kan..? Sakit yang seronok.

Alhamdulillah, pregnancy ini sangat smooth so far. Hopefully sampai deliver kelak la. Ameen. Mabuk sikit-sikit during 1st trimester. Pastu tak lalu makan. Weight gain pun tak banyak sangat, saya still larat untuk mengusung perut yang semakin hari semakin membulat ini. Alhamdulillah. :)

Doakan segalanya dipermudahkan ye..? ^_^

6 comments:

vv said...

Bestnye dah cecah angka '3' kat depan. Semoga dipermudahkan semuanya ye, aminnn3~

~cahaya~ said...

thanks dear.. best plus nervous jugak. :) aminn.. vv pun, semoga dipermudahkan semuanya..

Sheila Radzi said...

bes..bes..sama lar dgn my baby..bila sembang2 dgn radzi, sebut je nama dia, terus dia kick..pantang betul sembang pasal dia..hehee..

~cahaya~ said...

a'ah sheila..
tp bila time dtg malas dia...haaa..mula lah..kita jd gelisah..

ashra said...

kicking ni memang sgt mgujakan.nti da pas bsalinkan,rasa lain je,perut da tak bgelombang lg..mula la tras windu,nk2 bila ank makin mbesar.hehe.

~cahaya~ said...

ash, nnt rindu.. pregnant la lagi.. huhu.. jenuh la kalau pregnant every year.. tiap2 tahun nama naik kat kelab ibu hamil... heeeeeee... >.<

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015