Wednesday, March 10, 2010

kami orang biasa

assalamualaikum...

balik kampung for CNY holidays baru-baru ni..banyak buat sharing moment heart-to-heart dengan bunda...bukak cerita pasal macam-macam..segala yang aku tak tahu...aku dah mula tahu...banyak pesanan yang bunda sampaikan..secara direct and indirect..tapi aku faham la walaupun kekadang tu macam blur...

pegi wedding a friend of mine which is also anak kepada my mom's cousin..then all the way back tu bunda asyik cerita pasal wedding tu..aishhh..bunda dah tak sabar nak tengok anak dara sulung beliau kawen jugak kah??? haha...tak mungkinlah kot...kan??

huh..nampaknya bunda lagi particular about the wedding-things neh...susah jugak kalau nak penuhi hajat beliau tuh..tapi takpe...any wedding-things nanti..kite refer pada bunda...bia dia yang pilih..i dont mind..as long as she likes it...apa yang bagus dan cantik pada beliau...bagus dan cantik lah pada aku.... ^_^ she's my mom..

then..bercakap pasal segala benda...my future..my adik-adik's future..our family's future..everything la kan...but then..benda yang paling aku ingat and lekat dalam kepala is about status family kami...

she said..
"kita bukan orang kaya...jadi kita kena hidup cara kita lah..kita tak boleh nak ikot cara orang yang kaya...contohnya macam kalau kita kerja gaji RM2 sehari..so,hidup lah dengan cara orang bergaji RM2 sehari..tak boleh nak ikot cara orang bergaji RM200 sehari..."
uhh..baiklah bunda..baiklah..anakanda faham....

faham tak maksud my mom? and now..i'm implementing that one in my life..bukan baru mula..dah lama...but sekarang lagi obvious kot sebab memikirkan study pon dah dekat nak habis..and then memikirkan kerja pulak...so..i have to..kalau tak, takkan nak mengharapkan duit umi ayah je..diorang pon nak spend duit untuk adik-adik aku jugak...biarlah orang nak kata aku kedekut or what....tapi aku malas nak amek port..sebab i know who i am...aku bukan orang kaya..mak ayah tak masuk unibesiti pon..diorang cuma boleh harapkan anak-anak je agar belajar bersungguh-sungguh so that dapat masuk unibesiti..at least boleh jugak dorang pegi konvokesyen...

bila fikir-fikir pasal duit ni...memang sakit kepala..bukan senang nak dapatkan 1 sen..kalau dah jadi hak orang...jangan harap senang-senang boleh dapat...so balik hari tu..memang banyak la belajar...dah faham kenapa bunda selalu je korbankan segala kemahuan dia..dia mahu anak-anak dapat apa yang kami mahu...terima kasih umi ayah..semua ni dah lebih dari cukup...kami bersyukur...alhamdulillah...terima kasih again... ohh...tiba-tiba mode macam sedih.. -_-" rindu rumahhhhh...

itu sahaja...ummm...sebenarnya entri ini terbit sebab rasa rindu sangat dekat rumah..macam nak balik kampung hujung minggu ini...adik-adik semua bercuti....heaven nye la kalau dapat balik jumpa semua..teringin nak masak puding karamel...owwwhhhh......nak balikkkkk.... -_-"

6 comments:

fabulous.farah said...

huhuhu..same ngan mok aku..die sokmo pesey gitu..=)

AINI NORAINI said...

huhu....sokmo2 aku balik..mesti ulang hok tu....:)

yonna said...

wahh rindu rumah terus dpt ilhamkan 1 entry haha.amazing! :)

ingat pesan mak awak tu sampai bila2 :)

Ayumieza said...

semua ibu nak tgk anak-anak dia bahagia long...inshaAllah kalau ada rezeki tahun ni ko akan kahwin jugak...tapi inform awal-awal yer boleh aku amik cuti hehehehe...

AINI NORAINI said...

yonna..
huhu....
tu la..tbe2 je idea datang..
kebetulan duk depan pc...
laju je la tgn ni..
hehehe..

insyaALLAH tak lupa sampai bila2..
tq yonna...:)

AINI NORAINI said...

ayumieza...
yee..betul tu..sume mak macam tu..

aminn...harap2 makbul la doa semua orang...:)

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015