Tuesday, December 23, 2014

Lama Tak Nampak...

Awak kat mana?
Awak, awak kat mana? 
(insert muzik lagu Taufik Batisah..)
 bahahahahaha

Ok, punch line tak sampai.
Masuk-masuk terus bagi punch line.
Ni kalau dengan Dato' Jalal, mau kena ni.

Maaf la.
Penangan MLM 2014 kuat sangat.
Dan aku rasa, aku nak bocey atau zero atau jalor yang menang kali ni.
Hahahaha. Boleh?
Virus?
Hmmmm. Kurang menyengat. Mungkin gandingan yang kurang mantap.
Kalau jozan, aku rasa, mungkin ada harapan.

Ok, bukan nak cerita MLM 2014.

Assalamualaikum.
:)

Lama tak jenguk blog, kan?
Alkisahnya, last week, busy dengan furnace kat UM.
From Monday, try untuk utilize masa yang ada betul-betul supaya by Friday, semua 20 samples siap dibakar.
Alhamdulillah, on Thursday lagi dah settled.
Terawal dari jangkaan asal.
Which is, very good.
Boleh aku guna Friday untuk buat kerja lain.
:)

So, I planned to prepare all the samples yang masih ada beberapa tu untuk complete kan first phase (preliminary phase) minggu ni.
Tapi, masalah pulak.
Chemicals habis.
Huhu.

Jadinya, kena la buat kerja lain.
Plan B was, characterize apa yang patut.
Unfortunately, XRD kat UIA out of service.
Haih la. Sokmo la nak OOS.
Maintain pulak asek la lama gile.
FESEM dengar SEM, dengan kata macam OK.
Tapi, sekarang musim adik-adik undergrad busy dengan nak finalize kan FYP diorang.
So, must be fully booked la kot all those equipment.

And, switch to Plan C.
Which is, survey tempat kat luar mana yang boleh hantar samples.
Unfortunately, AGAIN, the charge rate.
Nak buat BET.
When I proposed to the SV, mentioning the price, and the SV was like... gulp..
Can you please reduce your sample size?
And I was like..
Whattttt?
Reduce my sample size is equal to I will not achieve my objective la.
XRD and SEM/FESEM kat luar pun, ada isu charge rate jugak.
So kalau BET pun dah kena suruh reduce sample size, XRD and SEM/FESEM, jangan mimpi la nak lulus.. kan?

While doing some analysis last night,
suddenly I was thinking about something.
Alhamdulillah.
Time rumah sunyi sepi,
Semua isi rumah dah selamat masuk alam mimpi, idea datang.
Kalau SV insist jugak suruh reduce sample size,
mungkin better aku proceed adsorption test dulu.
And from that, baru kita screen mana yang OK, mana yang KO.

Eh. Aku rasa la kan.
Buat PhD ni, no matter what, mesti ada sikit portion kat dalam kepala ni, at least 5% untuk fikirkan hal research.
In whatever situation sekalipun.
Pada aku, which is good la.
At least, aku tak lalai.
Jangan sampai depressed sudah lah.

And aku rasa, the candidate perlu ada somebody yang boleh jadi tempat kita kongsi apa saja yang kita rasa.
Somebody yang kalau boleh, in the same boat, is better.
Somebody yang bila kita rasa nak mengadu, dia boleh tolong sedapkan hati kita, motivate kan kita balik.
Itu paling penting.
And somebody yang boleh tolong push kita kalau kita rasa tak larat nak bergerak dah.
:)


2 comments:

Didie Kamila said...

chaiyok..chaiyok..semangat..masalah tu biasa la..once its settle msti rasa happy sngt..:)

cik puan aini said...

@didie kamila - Thank you.

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015