Monday, May 28, 2012

Pneumococcal Jab

Assalamualaikum.
Alhamdulillah..Our little princess had her 1st pneumococcal jab last Saturday.

What is pneumococcal vaccine? Korang boleh baca kat sini.

The reason why we choose to have this vaccine for our little princess is 'nursery'. Our little princess ditinggalkan di nursery on weekdays. She will be exposed dengan macam-macam jenis 'makhluk jahat'. So, we decided to put her on the safe side. InsyaALLAH.

Awalnya, saya tak tahu sangat pun pasal jab ni. Through some readings, I finally found out the advantages of it. Alhamdulillah. Hopefully our Alya Amani will be fine.

Last Saturday, dah planned ngan hubby untuk amek jab ni. Tapi awalnya nak pergi malam. But then, the plan has been changed. Pagi-pagi tu, tunggu lil princess bangun dulu. Fed her, played with her. Lepas tu baru mandikan dia.

Masa kat klinik, lagi skali fed her. Dalam bilik doc pun nak lagi. Then doc suruh continue fed her. Dan saya dah jadi confuse. Masa amek 1st and 2nd injection kat KK dulu, nurse tak bagi saya fed anak while they're doing the jab. Tapi kali ni doc suh proceed pulak. Mana satu yang betul eh?

Alya Amani cried a bit. Alhamdulillah, lepas disogok susu, dia diam. Cuma kadang-kadang ada la teresak-esak sikit. Mungkin trauma agaknya. Kesian anak ibu. Untuk kebaikan kamu jugak wahai anak.

Lepas tu, kami sekeluarga mengukur jalan ke Rawang. Melawat kawan ofis lama dulu. ^_^

Balik rumah, masing-masing kepenatan. Tak masak pun. Order Domino's Pizza. Hahaha.

Side effects?
So far, yang paling obvious, tempat kena jab tu swollen sikit. But she's still fine. Ok la. Tak merengek, tak meragam. Yesterday, hubby cakap badan anak macam panas sikit. Saya try rasa, macam ok. Tapi, kami letak je cool fever kat dahi dia. Takut something worst happen kan. Better prevent. Betul tak? It is better to prevent before jadi lebih teruk. Last night, tidur dia pun lena. Menyusu ok. Macam biasa. Alhamdulillah. Pagi ni, ceria betul. Bangun tak nangis-nangis. Bersembang (in her own words) punya la rancak sampai ibu rasa tak sanggup nak tinggalkan dia kat nursery pagi ni. Huhuhu.

Next jab will be on 26 June 2012.

9 comments:

LanunCantik~ said...

uhu~
amni dh stop amik any jab...berusaha nk guna natural remedies after this..insyaAllah...all d best ibu!!

~cahaya~ said...

@LanunCantik~ ye ke? amni dah bpe bulan ek? min jga sndiri kt rumah ye?

ashra said...

Aaron baru nak cucuk 4bulan ni for starting...


Errr..natural remedies?
Cane tu?

~cahaya~ said...

@ashra Tu la, question mark jugak la pasal natural remedies tu. Might be homeopathy kot ash..

LanunCantik~ said...

amni 7 bln dh...4 bln ritu x mik jab dh...ingredient vax skrg ni msh x halal lg (well, haram x semestinya babi n anjing sahaja.kalu binatang yg halal di makan tp x di sembelih cara islam, consider haram juge.if ingredient vax mengandungi binatang lain yg x boleh di makan such as monyet ke...kucing ke...jd haram la jugak vax tsebut...)lg pn, if nk label halal haram kt ubat2an skrg ni, most of it x halal pn sbb msh byk amik sumber dr babi...n islam membenarkn kite gune sumber2 x halal bile dah betul2 terdesak.y i want to jab my child bilamana kite x pasti anak tu akan di jangkiti atau tidak in d future?sbb tu xnk bg jab kt amni dh...lg pn, nk bg imun amni matang dgn sendiri...that's more natural...

byk aje natural remedies skrg ni...contoh natural remedies dr sumber semula jadi lah.bkn buatan manusia,yg xde campuran chemical..Allah pn dh bgtahu kite, madu tu ubat sedala penyakit kecuali mati...other than that, sy amal kan habbatussauda'...habbatussauda' + madu...alhamdulillah...hihihi

ade jugak org lain yg slalu bg virgin coconut oil...itu pun elok juge...

well,psl ubat2an x byk yg halal tu, lecturer yg bg tahu mase blaja pharaceutical dulu...ade la hikmahnye blaja biotech...bule la apply skrg ni...

ibu2 semua buat la research dlu...everything is up to u...i've done my research n still belajar lagi.tp sy dh buat pilihan.anda bagaimana?huhu

~cahaya~ said...

@LanunCantik~ min, mcm tu ke..
hmmm..kne fikirkn ni..aritu ada terbca madu xelok utk babies.tp xtau la btol ke x..tp mmg ada bg madu kt amani sbb dlm tekak dia mcm blendir

LanunCantik~ said...

madu x elok?elok aje...sedangkan Allah pun dh bg tahu kite madu tu ubat segala penyakit kecuali mati...ade terbace jugak.die ckp menyebabkan botulism kan?sy pegang ape yg Allah janjikan aje...janji Tuhan itu pasti.lgpn, ape yg saintis kaji tu x menyeluruh lg...die kaji certain part aje...kalu kaji menyeluruh, insyaAllah dorg kate, "mari amal kan madu"
hehehehe

~cahaya~ said...

@LanunCantik~Min bg ap[a lg kt amni? jabs utk 3 bulan nnt xnak ambik dah la kalau gtu..skrg pn dah amalkn mkn habatussauda..hrp dpt salurkn kt amani thru sus ibu la..

LanunCantik~ said...

setakat ni habbatussauda' n madu je la...kalu nk bg madu tu campur ngan air...n bg la mknn yg organik...kalu nk bg die blajar rase, suap aje la siket2 sambil bace "bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi..."

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015