Friday, March 23, 2012

The arrival

Assalamualaikum..
Haiiii.. Lamanya tak hapdet. Rasa macam pelik la pulak..

Got an announcement to be made...
Alhamdulillah, 14 March 2012, 1.59 a.m., a baby girl weight 2.65kg has safely be delivered.
Our bundle of joy. ^_^

Ramai yang bertanyakan pengalaman saya. Hmmm. Rasanya best kot kalau dapat letak kat sini. Nanti sikecik kami ni dapat la tau kisah hidup dia bermula macamana.. :)
I'll make it in the chronological form. Is it ok?
Ok now, let start.

12 March 2012
I started to feel the very mild contraction which at first I never thought it was contraction. Huhu. Boleh gitu?
Bangun, duduk, bangun, duduk. Mengiring, terlentang, mengiring, terlentang. Semua tak kena. Masa tu fikir, "Dah aku ni kenapa? Nak beranak dah ke?"
Lepas tu, tiba-tiba rasa macam basah je. Try check. Clear. Hmmm. Apa ni. Fikir gitu je. Buat bodo je dulu. 2nd time, rasa lagi.. Ehhhhh. Lain macam lah pulak kannn? Terus bangun dari katil, gi toilet. Bila cek tengok, clear water. Hah, sudah. Mode cuak on. Kejut asben. Dia pun dah neves. Saya buat-buat tidur jugak untuk hilangkan cuak. Around 5 a.m. macam tu saya bangun buat sarapan. Awal gile hokehhh...!!
Nampak je tanah, terus asben bawak saya ke hospital.
Ok, for the first time, kena seluk and kena check guna speculum. Huh.
Speculum?
Not that bad sebenarnya kalau doc yang check tu pandai and tahu caranya. Seriously it wasn't hurt anymore.
Vaginal Examination (VE)?
Or orang melayu kita kata 'seluk'. Pun saya rasa not that bad. TAPI, make sure orang yang buat tu pandai.. Pagi itu, saya di check oleh 2 orang docs. And both were OK. Tak sakit. Cuma tak selesa je. Masa check tu OS was about 1 cm ONLY. Memang lambat gile lagi la nak deliver sebenarnya. Tapi sebab dorang test air yang keluar tu was +ve liquor, so memang kena admit la. Oh. Masuk wad lagi. tak suka. And, saya diberitahu kalau tak deliver in 24 hours, saya akan di induce untuk bersalin. Ya ALLAH, masa tu takotnye la. Sebab orang kata Induce Labor was very bad. Haaaaaa.. Saya cuba positifkan minda.

13 March 2012
On 715 a.m., prostin was inserted to induce the labor process. dalam hati hanya berdoa moga-moga OS cepat-cepat la meningkat. Saya dah tak sabar. Sebab memang dah dapat agak yang saya akan dapat tengok Lil Miracle ni in less than 24 hours. 115 p.m., VE again and OS was only nearly 2cm. Oh. Frust nya hati. Kenapa slow sangat progress ni. Sedangkan saya dah rasa regular contractions since last night (malam 12 March). Dah buat CTG, and it was proven memang contractions dah regular. Dorang hantar saya ke LR. Hoh. Berdebar OK. Dalam LR, asben was with me all the time. Alhamdulillah, dia tengok dengan mata dia sendiri how I was struggling to fight the pain. Subhanallah. Memang sakit. Seriously. Sebab tak tahan, I requested for epidural. Ye, pada awalnya saya nekad nak hadapi semuanya secara normal. Saya nekad nak rasa. And suddenly, lepas almost 12 hours bergelut dengan sakit, memang saya akui, I was not that strong. Saya tak ada rezeki untuk merasa epidural sebab specialist in-charge ada emergency case dekat OT. So, mungkin Allah nak saya rasa lagi sakit ni. So, saya redha. VE lagi dan OS masih 2 cm. They dripped me with oxytocin. Masa on oxy, sakitnya Allah saja yang tahu. Makin lama, makin kuat. Seriously sampai saya rasa nak menangis. Tapi tak menangis. Sampai 1 tahap, saya rasa macam nak termuntah. Saya tak tahan. Seriously. Then I requested for pethidine. For 4 hours, sakit contractions datang, saya rasa macam lali. Tak rasa apa. But sometimes, terasa jugak sikit. Habes je tindakan encik pethidine, contraction datang makin kuat. . VE lagi selepas about 4 hours on oxy. OS masih sama. Oh. Sedih. Saya dah mula patah semangat. Tapi asben was very supportive. Docs broke my membrane so that OS will become faster. Tapi, harapan tinggal harapan. Doc extend drip oxy another 2 hours sebab nak tengok kot la da progress kan. Tapi, hampa. OS was only 4 cm. Saya patah semangat. Requested for C-sect. Tapi, asben macam biasa. Terus kuatkan saya. Walaupun sebenarnya dia sendiri dah tak kuat nak tengok saya struggle. Lep[as tu, doc cek OS lg and doc cakap, if no progress, we have to go for emergency c-sect, sebabnya saya leaking. It may affect the baby. Masa tu, saya memang dah redha dan dalam hati nekad untuk cuba bersalin normal bagi anak-anak seterusnya.

14 March 2012
1.15 a.m., I was brought to OT and the C-sect operation started. At 1.59 a.m., our little miracle has safely been delivered. Alhamdulillah. With no abnormalities. She was tiny. Alhamdulillah. We just can't stop saying Alhamdulillah for the greatest gift ever.. :)

Itu sahaja.
Oh. Lupa. She has been named as Nur Alya Amani. Hopefully, she'll be just as what we named her. Ameen.

More updates? Nanti ek..
Sekarang life agak kelam kabut sikit.
New mom. Maklum lah kannn..?
Hehehe..

M2B.. Take care!!

6 comments:

CikPuan Fara said...

tahniah!!! alhamdulillah. yg penting baby & awk selamat. selamat berpantang yer..

Lady Mira said...

tahniah cahaya! brapa kg ur bb gal? betul tu, speculum n ve doesnt hurt much if org tu pandai. hr tu masa ve, ada doc buat, xrasa apa pun, ada doc lain tu, mmg sakit gila huhuhu

~cahaya~ said...

@CikPuan Fara time kaseh fara.. best of luck!

~cahaya~ said...

@Lady Mira Lady mira, bby was 2.65kg. agreed!! kannnn? bukan sakit pun.. tp make sure doc tu pandai.. gud luck lady mira!

~S~ said...

congrats! br je tau u dah bersalin!

congrats lagik sekalik.

ok, setiap kali baca pengalaman org, i sgt takut. ermmmm

~cahaya~ said...

@~S~ jgn takot ok. i was like u before. tp bile kte dah hadap benda tu, nothing to be afraid of.. sbb kte mmg kne face semua tuh.. just follow the flow dear..

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015