Monday, January 16, 2012

Morning Sickness During Pregnancy

Assalamualaikum...
Ok. Hari ni, masih cerita pasal pregnancy. ^_^
I am excited. Almaklumlah masa awal-awal pregnancy dulu saya tak memblog pasal pregnancy saya. Dikhuatiri mengganggu sesetengah pihak. Plus memang saya berniat tak nak heboh-hebohkan pregnancy saya kali ini sehinggalah baby bump menonjol, dan saya memang bercadang nak sharing-sharing gud news ni in my 3rd trimester. Alhamdulillah, dah tak lama lagi dah. >.<

1st thing yang saya tunggu-tunggu lepas disahkan hamil ialah MORNING SICKNESS. Hahaha. Weirdo. Right? But, honestly memang saya tunggu-tunggu. Orang kata, kita mungkin akan ikut mak kita. Some people said, mungkin juga akan ikut MIL kita. So, in my case saya memang tak tau MIL macamana masa hamilkan husband dulu. My ummi, memang senang. Tak ada langsung alahan-alahan ni. Dan saya sangat berharap yang saya mewarisi ummi saya. >.< Dah berangan dah masa tu sebab my 1st pregnancy, memang langsung tak ada rasa apa-apa except sakit masa nak tau saya ectopic. Tu je. Seriously, I don't like vomiting. Sungguh-sungguh-sungguh tidak selesa.

Kali ini, memang berharap agar tiada sebarang masalah. Tapi a week before due period, saya dah mula rasa lain macam. Nak makan kat luar, I mean kat kedai makan, memang tak lalu. Tak tahu kenapa. No reasons. Saya prefer berbekal lauk dinner bawak pergi office untuk santapan lunch. Almost sepanjang week tu lah. And sometimes saya rasa macam pening-pening. Bila dah disahkan hamil, saya rasa macam sihat balik. Energetic kembali. TAPIIIIIIII.... entering week 8, saya dah mula rasa lain macam. Harapan nak mewarisi ummi hanya tinggal harapan. Masa tu bulan puasa. Saya tak boleh bau minyak panas untuk menumis. Saya benci ayam masak merah dan saya sangat sukakan sup. It was totally change. Sangat terbalik. Seriously sepanjang bulan puasa, saya rasa lembik. Masak untuk suami, cuma di awal dan di akhir Ramadhan. Selebihnya hanya mampu beli. Nasib baik rumah dekat dengan bazar.

Bila jumpa gynea, dia tanya "Are you OK so far?"
Saya jawab, "OK, but currently I loss my appetite. Vomiting."
Gynea cakap, " Well, it's good. Ermm. I mean it's a good sign. You're vomiting because your body are now adapting with the new hormones which came from the sac itself. So you should be happy. Last time you didn't experince this one, right?"
Saya hanya senyum dan anggukkan kepala. Balik, terus google. Hahhaa. And, saya jumpa 1 fact ni. It says "Many health care providers think morning sickness is a good sign because it means the placenta is developing well." Terus saya rasa lega. >.< source : AmericanPregnancy

Morning sickness saya berterusan secara tetap sampai lah saya loss weigth almost 5kgs. Huhu. People who don't know that I am pregnant keep on telling me that I am losing weight. Nampak kurus sangat. Oh. I mean, 'kurus sangat' compared to sebelum saya kawen. Ok. Saya adalah jenis yang badan chubby jugak sebenarnya.
1 of my junior tegur saya, "eh, akak. Dah kuruslah sekarang. Orang dah kawen memang loss weight ye? Nak kawen jugak lah kalau macam ni."

-_-" Adehh.. Masa tu I am 4 months pregnant kot.

It continues until my 5th month of pregnancy. Orang kata dah masuk 2nd trimester, InsyaALLAH sihat kembali la kan..? Dalam kes saya, tidak. Berat pun tak naik. After 5 months carrying this little miracle, the symptom of vomiting tu dah kurang. Unless saya over makan. 'Over makan' here means kalau saya terambil portion macam before pregnant dulu. FYI, portion makanan saya during pregnancy ni adalah half of portion makanan saya before pregnant. Pelikkan? Selera makan saya adalah normal. Lagi 1, saya TAK BOLEH makan after Maghrib. Which means, saya tak boleh dinner. I have to eat before 7 p.m. Kalau tidak, habislah.

So kawan-kawan, if you do have morning sickness don't expect it to end by entering 2nd trimester because some mommies-to-be have it until they deliver their babies.

And for those who doesn't have morning sickness at all, don't worry. Some people memang jenis yang tak ada morning sickness langsung. Cargas je all the time. It depends on you, your body. So kalau dengar rumours kata if you don't have morning sickness, your baby is not developing or what... JANGAN RISAU. Just follow the flow. You're just the lucky one yang tak perlu experience sume tuh. Just think like that. Positive and just enjoy your pregnancy. As long as tak ada bleeding, rasanya should be no problem kot. Appointment jangan miss. Vitamins too. DON'T MISS! Perlu ingat, your emotion can affect the baby inside. And lagi satu, if rasa tak sedap hati ke apa, directly jumpa doktor. Sebab, sometimes mom's instinct ni kuat tau. Macam saya hari tu, rasa tak sedap hati sangat. Ask Mr.Husband to bring me to clinic. Bila check, rupanya UTI. Fuhh. Nasib baik cepat.

Oh. Lagi satu. For those yang kena morning sickness yang teruk, agak-agak masuk makanan je terus keluar balik sampai tak ada apa dah dalam perut sila consult doktor ye. Sebabnya, dikhuatiri anda dehydrated. Susah nanti. Kena warded and lalui macam-macam procedures lagi. OK?

Untuk info lanjut pasal Morning Sickness, baca kat sini ye. Detail lagi kot. TQ. ^_^
Mommies-to-be, take care!
Semoga mommies and babies sentiasa sihat. Ameen.

4 comments:

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

such a good info!

~cahaya~ said...

@♥ Yuslin Kamal ♥ TQ Dear. Harap dapat membantu. >.<

ashra said...

satu perjalanan yang indahkan..

a'ah.depends orang.
so far ketiga2 pregnancy saya.sickness yang boleh tahan lagi =)

yang penting,enjoy our pregnancy kan..

~cahaya~ said...

@ashra Btul tu Ash.. :)

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015