Friday, January 13, 2012

How important Ultrasounds in Pregnancy are?

Assalamualaikum
Hai anak-anak. Hari ni kelas kita adalah mengenai kepentingan US (Ultrasound) in Pregnancy. Haha. Dah macam medical school lah pulak kan? Bukan apa, I experienced abnormality in previous pregnancy. So, kali ni memang sangat-sangat-sangat paranoid la. Dah la memang paranoid sejak azali lagi kan? -_-"

For the 1st time mommy like me, mula-mula saya tak rasa sangat kepentingan US ni. Mungkin sebab tak tahu. Kan? But, after suffering for my 1st pregnancy, saya rasa US in pregnancy ni adalah PERLU.

For 2nd pregnancy ni, gynea yang pegang kes saya before ni pun memang monitor closely. Saya suka.

During my 1st trimester carrying this little miracle, in week 5, the gynea did a TVS. This is to confirm that the fertilized egg was implanted within the uterine line. And Alhamdulillah, little miracle is at the right place. 1st part, yolk sac, DONE. Fuh, no more ectopic insyaALLAH. I spoke to myself.

In week 7, the gynea repeat the US and did an abdominal scan. Alhamdulillah, the heart beat is present. Syukur sangat. Masa tu rasa nak jerit "Listen World... I am pregnant AGAIN!!!" hahaha... 2nd part, baby's heart beat, DONE. Alhamdulillah, I am going to be a mommy in less than 8 months from now. I spoke to myself AGAIN. ^_^

In week 12, I had an appointment at UMMC to have a detail scan. I am not very sure about that until I met the sonographer. She explained to me the important of  doing that detail scan at the end of 1st trimester or within week 10 to week 14 of pregnancy. The first thing she concerned from the US is about Nuchal Translucency (NT). It is a a collection of fluid beneath the fetal skin in the region of the fetal neck and this is present and seen in all fetuses in early pregnancy. The fluid collection is however increased in many fetuses with Down's syndrome and many other chromosomal abnormalities. It is called a 'translucency' because on ultrasound this appears as a black space beneath the fetal skin. It is this black space that you will see measured during the ultrasound scan. (Baby2See, 2012). Just go to Baby2See for more info ya. Sonographer said that, the NT scan is very important to detect any chromosome abnormality in the fetus. Other than that, a lots of fetal abnormalities can be detected from detail scan such as anencephaly which orang Melayu kita panggil "pembentukan tempurung kepala tak lengkap" something like that. Susah bila budak engin nak mentranslate perkataan budak medic nih. Sampai hari ni saya tak pandai nak sebut. Huhu. One of my friend experienced this one. InsyaALLAH, ada masa, bila dapat keizinan dia, saya cuba share dengan semua ya. After doing the US, Alhamdulillah, everything went well and so far our little miracle is doing very good. Well developed Alhamdulillah. It is better for you to browse this one. A lot of infos given. Hopefully, it helps you to clear everything. Dan. . .

Ini little miracle masa 12w ++
Boleh nampak tak NT dia? And Nasal Bone jugak. Dalam report, ada tulis thickness NT ngan apebenda tah. Saya lupa. Report tu gynea amek untuk masuk dalam file saya.

Entering 2nd trimester, monthly US tu ada la macam biasa. During week 24 kalau tak silap, I had an appointment with sonographer again. This is called Anomaly Scan. She checked the presence of main organs on little miracle. First, she showed us the baby's stomach. Alhamdulillah, look good. Then she proceed to little miracle's lip. It is just to make sure free from cleft lip. We saw little miracle's spine, kidney, arms, legs, fingers, and even the 4 rooms (chambers) of hearts. Everything were checked and visible. All the internal organs are growing and maturing well insyaALLAH. Subhanallah, something is growing inside me. I spoke to myself AGAIN and AGAIN. >.< 

Sorry, I don't have the picture. Forgot to ask for my copy. Hihihi. And during that US, my placenta was at the normal position. A week before that, government doctor's said that I am having a low-lying placenta and it really make me worried.

And now, in 3rd trimester, I will had my US appointment and monthly check-up at UMMC by end of this month insyaALLAH. The gynea said that this 3rd detail scan will be done to make sure the position of the placenta. Other than that, the fetal growth will be monitored. Oh. Tak sabar. Please pray for everything to be well and good. InsyaALLAH.

Mommies out there, semoga segalanya berjalan lancar, dipermudahkan segala urusan kalian semasa menghadapi labour nanti. Ramai kawan-kawan saya kat RH dah menghampiri labour. Good Luck semua. Doakan saya juga ye. Semoga both mommies and babies sihat, dipanjangkan umur, dipermudahkan segalanya. Ameen. Ameen. Ameen.

Oh. Lupa. Nah, cuba la browse this link for more info pasal US. Harap membantu.
Thanks. Salam Jumaat. Dan selamat berhari minggu.

 Subhanallah, indahnya ciptaan Allah. Can't wait to meet ours.

References:

8 comments:

ashra said...

masa anak pertama,saya fully cek up dgn private.mmg tiap2 bulan scan.

masa anak kedua,terfikir buat buku merah.gi KK dekat dgn umah je dulu..masa stat 3 bulan,rasa sakit bahagian bawah,rasa cam da sarat ngandung tau! nak bangun dari katil mennagis2..
heran.bitau lah doc kat KK..die kata mgkn air kencing kotor.skali wat urine test,bukan kencing kotor,tapi doc muda tu kata,'biasalah tu..sakit2..' wothout any action.

saya?..emm..geram gak lah,tak scan apa pun kan.trus cakap hubby.saya perlukan sorang gynae sekalipun spital semi gov.

mmg betul.rupanya saya uri ke bwh bila scan..dan stat 5 bulan tu terus ke hospital putrajaya je..serik sgt ke KK.hingga jadi kes.

sampai skang,saya masih ada seorang gynae jaga saya.
dan sampai bebila,akan tetap cari sorang gynae kalu mengandung lagi..

the only reason,sbb nak tiap2 bulan di scan..tuk kebaikan...we never noe what will happen kan.dgn scan je kita leh tau condition kita and baby,tuk kita lebih bersedia..

opss..terpanjang la plak...hehe.sowi..

~cahaya~ said...

@ashra
betul tu ash.. serik dah sekali kena.. mungkin some people rasa benda ni tak perlu. tapi once they experienced a nightmare mcm kita, sure akan tukar fikiran.. kannn?

Ezzisidra Atteya K. said...

wow this is detailed n very important i think. teruskn update psl pregnancy tau, suka baca! ;)

alhamdulillah happy utk akak! hehe :D

~cahaya~ said...

@Ezzisidra Atteya K.
TQ Dear.. Doakan segalanya dipermudahkan ye tiya... :) insyaALLAH, nnt ada info, akak share lg..

CikPuan Fara said...

salam cahaya.. saya baru 11weeks pregnant.. anak 1st.. thanks for sharing info dear.. terus folo awk boleh share xperience kan? hihi.

~cahaya~ said...

@CikPuan Fara

fara, tq.. :) and congrats.. take care ya..

Cho Zila said...

memang sangat penting...teringat akak kalau nak USni memang payah kat perut akak, sebab perut akak tebal sikit payah nak nampak... kenalah dari bawah tak leh main kat atas perutjer....

~cahaya~ said...

@Cho Zila kannn???
yang dari bawah tu yg ngilunye.. huuuuuu... seriau je..

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015