Monday, January 9, 2012

Hospital Bag. Ready?

Assalamualaikum.
Happy Monday Mom-to-Be!
Happy Monday to all...

Hospital Bag? I am currently 7 months plus tapi hospital bag tak siap apa pun lagi.
Jangan kata nak siapkan hospital bag, barang-barang pun tak complete lagi. Huhu. Macamana? Baru jumpa checklist kat blog senior. Baru nak terhegeh-hegeh cari itu ini. Haihhhhh... Baby jangan keluar awal sangat ye. Belum siap apa-apa lagi ni. Heeeee...

Nanti dah siap-siap hospital bag, boleh terus kemas masuk kereta. Standby.
Here is the list. Credit to Kak Nad.

MOMMY'S

1. Rekod Kesihatan Ibu - sentiasa ada dalam handbag.
2. Kad Pengenalan - ready dah dalam purse.
3. Handphone & charger -
4. Baju butang depan - 1 helai (belum ada lagi. nak kena beli ni..)
5. Stokin - 2 pasang (kena selongkar almari)
6. Kain batik - 1 helai
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable panties
11. Selipar
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas
14. Air zam zam
15. Foods & drinks - Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik - Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump
21. Sweater
22. Beg khas - Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital

DADDY'S

1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi
4. Kain pelikat
5. Snacks

BABY'S

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon
10. Burp clothes

Nanti dah siap-siap kemas, saya update lagi. Sekarang masih tak kemas apa-apa pun lagi. Hehe.

6 comments:

ashra said...

saya ada yang da ada dlm beg,ada yang belum..hehe.... =)

haruslah segera lengkapkan juga kan..

~cahaya~ said...

ash dah tak lama dah tu...
hehe..
aini ni sbb tgk ticker tu rasa mcm lambat lg. tu yang terhegeh2.. tp bila tgk orang lain dah update standby barang masuk kete, dah mula la cuak.. huhu...

ciksuen said...

keke. i pon xprepare pape lg. lg la,,da 35 weeks da ni ha. xsenonoh tol! :P tp alhamdulillah la..asenye barang2 sume da ckp kot. tggl nk kemas masuk beg.

~cahaya~ said...

ciksuen ~ barang dah cukup ok la tu. tinggal nak masuk bag ni. ni tak siap apa pn lagi. pad pn tak beli lagi. maklumlah..dah lama tak period... huhu

Sakura said...

dh asingkan.. tak masuk beg jek lagi hihiih

~cahaya~ said...

sakura ~ ok la tu da ready. aini kne beli cukupkan dulu.. bile tah.. abah baby asyik bz je manjang..

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015