Friday, March 19, 2010

job interview

mari..mari..hari ini kakak mahu kongsi rahsia sikit..rahsia apakah???hehe rahsia untuk jadi kaya kah??ohh..tidak lah...bukan rahsia sangat pon sebenarnya..cuma rasa macam nak kongsi pengalaman dengan semua...pengalaman yang bagi aku banyakpelajaran baru.....kan baru-baru ini menghadirkan diri ke beberapa job interviews..hihihi..macam tak percaya saja aku sedang macamsangat desperate untuk dapatkan kerja..tapi rasa macam betul la..desperate..sebab aku tanak duduk rumah ternak lemak nanti..kalau setakat berehat seminggu dua tu..insyaALLAH larat kot..kalau lebih..macam tak sanggup saja..

ummm...rasa macam dah lama saja meninggalkan belog ini....tup-tup dah habis pon week 14..and sekarang dah masuk exam week..first paper aku pon dah selamat berlangsung siang tadi..paper tadi?? hurmmm..so far..alhamdulillah..aku rasa macam ok..tapi tak tahulah keputusan dia macamana nanti..aku pasrah sajalah..sebab dah put some efforts untuk paper itu..tak sangka..dah tamat dah lectures aku 4 tahun menimba ilmu dekat sini..hmmm...masih ada lagi dua minggu bersisa di sini..which is exam weeks aku...ada lagi 4 papers yang belum buat..study pon belum mula..tengok laa..insyaALLAH esok aku start (kalau mood dah datang)..hehe...

ok..sebenarnya nak cerita pasal my first experience attend job interview..huhu..cuak sungguh..the very first aku attend untuk PROTON..ada IQ test dulu ok..lepas tu baru lah masuk bilik interviewer...ada 2 interviewers dalam tuh...ok..sekarang bukan nak cakap pasal sume tuh...rasa semua tu macam tak perlu kot cerita..sebab semua orang pon nanti akan dapat experiences masing-masing...yang aku rasa macam lain orang, lain experience dia..betul tak..??

cuma...aku just nak share la..ape yang aku dapat so far masa interview tu...itu adalah the 1st job interview aku..tipulah kalau cakap tak cuak and tak nervous langsung kan? dah la aku nk memang terkenal dengan penyakit gementar dari kecik lagi..haha...hmmm..korang kan..nanti nak g interview..make sure berlatih lah untuk bercakap secara banyak dan kalau boleh jangan bagi diam sesaat pon dalam bilik interviewer tu..sebab kalau once kita diam..time tu la korang akan dapat soalan-soalan yang korang rasa macam tak yakin and kadang tu tak tahu pon nak jawab ape..

apa yang aku dapat belajar from all those interviews tu memang banyak...and yang paling berharga is the experiences...sangat-sangat banyak benda baru telah diketahui dan juga diterokai...ada la 1 keje ni...aku sangat berminat dan memang rasa seronok je dengan job description yang diceritakan oleh managing director tu...tapi...tu laa...best jugak kalau dapat...tapi..kalau tak dapat pon ada jugak yang best nye...aku tak kisah..segala yang kita dapat tu mesti ada kebaikan dia and yang kita tak dapat tu adalah keburukan dia yang memudaratkan kita mungkin...jadinya..segalanya aku serahkan pada Yang Maha Mengetahui....aku redha..:)

masa dengan 1st company yang aku attend tu..aku jawab ikot kepala otak aku yang tak berapa nak logik ni je..aku main hentam je..tapi ingat..muka confident haruslah dijana dengan baik sekali...hehe...and be sure dengan apa yang anda jawab...walaupun salah, kena confident..haha..dorang sebenarnya nak test kita...the way kita jawab soalan..confidence level tu la yang paling penting kiranya....

for all 3 job interviews yang aku attend tu...aku rasa yang first tu aku paling confident..aku prepare segala benda...the second one tu...da tak cuak sangat..tapi macam kurang preparation..yang the third tu lagi laa..langsung tak sempat nak buat research..sebab that one aku pass resume dekat kawan..and dia pulak lupa nak bagitau apa nama company tu...so....aku redha sajalah...kalau dapat...mungkin rezeki aku..kalau tak..tak apa..aku usaha lagi usha company lain..:) aku takkan putus asa..kena dapt keje jugak..mahu taweeennnnnn...heeeeee....:)

hmmm....rasanya kan...misi utama kenapa nak terbitkan entri ni tak berapa tercapai sebab keadaan sekeliling ni tak berapa selesa..idea pulak macam segan saja nak keluar..tapi tak apalah...nanti ada idea aku jot down lagi...

sekarang mahu pegi cari makan..lapoooo.....arini tak makan nasik lagii...owwhhhh..nasiikkkk....lapaaa......-_-"

3 comments:

nadiah said...

wah bestnya dah start cari keje, hihi. all the best along! nanti bioley belanja makan ari2 arr;p

E.d.Y said...

aku xpegi lg mana interview...sijil semua kat rumah..sudey

AINI NORAINI said...

nadiah ~ hihi...just pray for me..ada rezeki..boleh la blanja rakan2...:)

edy ~ ko rilek sudeyy...kata budk JPA...nnt kompem JPA panggil keje....jgn wisau...:)

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015