Monday, January 14, 2013

Alya Amani : 10 months old

Assalamualaikum.
January 14th, Alhamdulillah Alya dah genap 10 bulan. Alhamdulillah, masih breastfeeding. Which saya rasa saya tak sangka dapat proceed sejauh ini. Syukur sangat Allah bagi kami rezeki. Ya Allah, how time flies. Baru je rasa bau newborn.

Perkambangan terbaru?
Hmm. She started to panjat here and there. Pagi tadi, i was in the kitchen for awhile. Nak bancuh air 3 in 1 je pun. Left her in front of the tv with a bread. Bajet dia tak gerak mana-mana la since syok layan TV. Suddenly bila datang balik kat hall, i was like "Ya Allah budak bertuahhhhhhhh..."
Tau dia buat apa?

She's standing while holding the sofa and she was smiling at me as if she wanna say, " Ibu, look. I can stand."
-_- Nasib baik la ibu kejap je kat kitchen sayang oiiii. Bukan tak bagi awak nak belajar.. tapi under supervision la dear.. Tu if anything happen, sah-sah la i'll blame myself throughout the day, or maybe forever.

Last weekend, I discovered something.
Lepas solat, calmed her sebab kalut sangat nak tarik telekung kita nak buat support dia nak berdiri kannnn...
I was asking her about her ball. And terkejut sebab dia macam faham and look around nak cari ball dia. Dia intai bawah katil, tepi dinding, and bila dah nampak, she tried to reach the ball. Ya Allah, dah besar anak ibu ni.

Yesterday, bought another flashcards.
Saja lah saya asingkan animals ngan others kan. *Tak nak bagi semak rumah sebenarnya..*
Pilih the very common animals, susun depan dia..
Tunjuk satu-satu.
She was very interested. Tapi normal la babies ni kan... for 15 minutes tu pun da kira syukur sangat dah. Lepas tu mula la kad masuk mulut.
Saja nak test power, I asked her mana 1 cat meow.
Good girl betul. Cari-cari where is cat meow and pick the card. Alhamdulillah, clever my Alya. Be as clever as auntie Alya Naili OK dear? :) I adore your auntie Alya Naili so much!

Then I asked for chicken. Dia tak berapa nak tau sangat sebab dah terajar dia 'ayam' instead of 'chicken' masa tengok 'Upin Ipin'. Hahaha.
And her respond, very good. She looks very familiar with both.
Mungkin sebab rumah Tok Mi and Tok Ayah ada cat and chicken kot. Haha
Dan bila kita ajuk bunyi kucing and ayam, dia boleh tergelak. Hoh.
Kelakar eh ibu buat bunyi-bunyi tu? -_-

To make her familiar dengan yang lain pulak, saya cuba la tunjuk tiger, rabbit, fish, dan ada beberapa lagi.
I tried to test her, I hold those 3 cards (tiger, rabbit, fish) and asked her where is fish.
And my good girl pointed at the correct picture. Bravo sayang! Ibu sayang kamu ketat-ketat. Keep on learning okeh. :) Later ibu belikan books lagi tau. Lets read together.

Itu lah pencapaian yang paling membanggakan. *untuk diri saya la*

Semoga terus membesar dengan sihat, bijak dan solehah ye sayang.
Ibu sayang kamu.. forever. and ever.

Ohh.. Forgot to mention. Her 1st tooth appears when she's approaching 10 m/o.. Haha, very cute!

** Ayah cakap lepas ni nak ajar mengaji pulak. Nanti kita belajar sama-sama okeh?

My dear Alya Amani, 
If you read this, Ibu just wants you to know that Ibu wants the best for you and your adik-adik. 
No matter how hard, Ibu will try my very best. For you and your adik-adik soon, InsyaAllah.
Ibu really hopes, you and adik-adik will always remember Ibu in your dua' even though Ibu was not here anymore. Be a good Muslim. Not only Islam in name. 
May Allah reunite us in the Jannah, Ameen.


Her current passion. Memanjat sana sini. Mana ada tempat yang dia boleh pegang, dia akan proceed. -_-


Time elok, tengok upin ipin. Bila da bosan, tab itu jadi mangsa.


5 comments:

Sheila Radzi said...

Aini,budak sebaya alya n raid mmg cepat dapat apa yang kita ajar..raid pegi school pun teacher dia ajar guna method yg sama..tp bkn flashcard gambar la..guna flashcard wirds..bacakan utk dia berulang kali,nanti suh dia pick word yg kita nak..best sgt bila tgk dia pick card yg betul..xlama lagi alya mesti jalan..dah start berdiri kan? xlama dah tu

ashra said...

Tahniah amani.nanti da jalan,lagi pening ibu ngejor nye..awat gambo belakang je...nak tgk amani..hehe

ashra said...

Eh sori,alya...hehe.terbiasa laks panggil amani.coz my fwen pun ada anak nama iman amani.hehe

cik puan aini said...

@Sheila Radzi tu laa...kat school pun dia belajar mcm tu jgak..sbb tu la kot tbe2 aini baru perasan skill dia.. :) risau tgk dia blajar manjat tuh..

cik puan aini said...

@ashra
amani pun boleh je..
alya ngan amani dua2 pun orang pakai.. :) skrg pun da pening da layan dia.. tp bila dia tdo, rinduuu...

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015