Friday, November 30, 2012

From Violet to Magnolia

Assalamualaikum.
Lama tak singgah blog sendiri. Tak sempat kekdahnyeee..
Blogwalking tu ada lah. Tapi tak sempat tinggal jejak pun..
Minggu ni ngan minggu depan seriously sangat busy.

Habis je minggu ni ngan minggu depan, saya nak coti. Balik kampung seminggu. Haaa.. Heaven takkk??? :P

Ok. Cerita Alya Amani.
Hari ni, her first day in Magnolia.
Emm. Magnolia tu nama kelas dia. Dulu kat Violet.
Alhamdulillah, lepas 3 months, anak ibu sorang ni berjaya naik kelas. :)
Hasil usaha gigih berusaha belajar menyusur ke depan agaknya. Haha.
Teacher dia cakap, da laju sangat menyusur. So kena pindah la.

Every morning, memang biasa hantar dia before 9.
Tapi, sejak-sejak ibu busy sangat ni, sengaja hantar dia lewat sikit. So that tak de lah rindu sangat dekat anak and tak de la rasa guilty sangat bila ambik dia lewat.
Bila dah datang lambat, haruslah guna entrance yang kat belakang. Haha.

And, normally memang ibu akan bf dia sampai tido dulu baru letak kat kelas.
Dalam bulan ni, almost everyday saya buat macam tu.

Hari ini, macam biasa, saya tidurkan dia.
Bawak masuk kelas baru. Baringkan dia macam biasa, ikut posisi feveret dia (mengiring sambil peluk bantal). Belum sempat saya berdiri, dia da terkebil-kebil. With her big eyes. Sebab dengar kawan dia jerit agaknya. Mula-mula saya yang nervous. Kelas baru, takut dia tak biasa.
Tapi sebenarnya ada sorang baby ex-classmate dia kat Violet. So mungkin dia familiar kot. Hihi.

Saya bangun lepas kissed dia.
Dia masih terkebil-kebil.
Hairan dengan keadaan sekeliling agaknya.
Di Violet, suasana agak suram, mungkin sebab ramai babies kecik kan. So perlukan suasana yang lebih calm.
Di Magnolia, suasana agak ceria, lapang, tingkap terbuka luas, langsir di ikat, nampak playground kat luar. Tilam pun hanya ada 1. Baby cots ada 4 macam biasa kot. Saya tak perasan sangat.
Kali ni dia tak menangis bila saya dah nak keluar kelas.
Biasanya, kalau situasinya macam tadi, memang sah melalak dah kecik tu.
Fuhhh. Ibu pulak berdebar-debar. Anak rilex je.

Haihhh. Dah besar anak ibu.
Lagi 2 minggu ambik report card dia pulak.
Seriously I can't wait.
Nak tengok apa lagi la teacher dia nak komen. Hihihi.

Alhamdulillah, Alya Amani dah hampir 9 bulan.
Pencapaian setakat ini,
Menyusur dengan laju ke hadapan.
Duduk dengan bantuan.
Menjerit dengan kuat as if dia nak panggil kita yang duduk jauh sebatu.
Tiru apa orang buat. Contoh; ayah dia buat-buat marah sebab dia sepahkan buku, nanti dia buat-buat marah balik kat ayah dia. Haih anak.
Main bawah dining table. Tarik-tarik kerusi agar ada bunyi geseran kaki kerusi dengan lantai. :)
Sangat fokus kalau saya masak sambil dukung dia and cerita this is fish, that is chicken, tunjuk dia itu dan ini, sambil masak, cakap ngan dia, ni ibu masak bla bla bla...
Masih breastfeeding, Alhamdulillah.
Dannn. Gigi masih belum ada. :P

Anak.. Cepatnya kamu besar.
Rasa macam baru je kamu lahir.
Sekarang kamu dah macam mula nak independent.
Jadi anak solehah ye.
Amin.

7 comments:

ashra said...

Hehe..wah siap ada kelas eh..

Kan aini kan...
Terasa cam semalam je mengandung n bersalin.
Skang da 9bulan mereka..

Makin keletah..hehe

Any said...

owh, hamza pun masuk class magnolia.

hehe, sekelas ye anak kite

~cahaya~ said...

@ashra kannn? rindu nk bau newborn.. hihi..

~cahaya~ said...

@Any eh..ye ke?
heee.. hamza kls mana b4 ni?

Any said...

hamza takde kelas. heheheh. die br je dpat masuk educare.

http://mybigpregnantlife.blogspot.com

CikNaa said...

alaahai.. dah tak 1 kelas ngan razin la eh.. ciknaa risau gak ni sbb aritu tengok teacher dia tidokan cm kasar cket..ingat nak hntar jogger suh dia tdo dlm tu.

Zuraidah Butang said...

hehe baby kecik2 pun ade kelas yek..hehe..yg dah berjaya berjalan dpt nek kelas ek..hehe

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015