Wednesday, January 11, 2012

Checklist for Our Little Miracle

 Cloths & Changing
1. Tops & Pants - Short
2. Tops & Pants - Long
3. Mitten & Booties
4. Hats / Bonnet
5. Bibs
6. Rompers - Just bought 2 (6m). Need to buy another 3. Or maybe more. Heee. I'm rompers lover. >.<
7. Handkerchiefs/Face Towel

 Feeding
1. Breast Pump Set - Need to buy one. But still searching the affordable brand and waiting for my KPT's allowance. Ngehehehe..
2. Milk storage bag
3. Storage Bottles
4. Bottle Teats
5. Bottle Cleanser & Brush
6. Thermos Flask
7. Nursing Cover
8. Nursing Pillow
9. Liquid Cleanser

 Nursing
1. Bedding Sheets [2 set]
2. Mattress
3. Pillow & Bolster
4. Comforter / Blanket
5. Receiving Blanket
6. Cradles / Bouncer
7. Mosquito Nets
8. Baby Box / Drawers

 Diapering
1. Changing Mat
2. Cloth Diapers
3. Newborn Diapers
4. Baby Wipes/Wet Tissue
5. Nappy Fastener
6. Baby Napkins
7. Nappy Rash Cream

 Bathing & Grooming
1. Bath Towel
2. Hooded Baby Towel
3. Bath Basin
4. Bath Mat
5. Baby Comb & Brush
6. Cotton Buds
7. Cotton Balls
8. Baby Manicure set
9. Tummy binder (Barut) - my mom dah selongkar kitorang adik beradik punya plus MIL jahitkan untuk cucu sulung beliau. TQ Ummi and Mak. >.<
10. Baby Bath Set - Beli yang head to toe je hari tu. Senang.
11. Baby Oil + Lotion + Powder
12. Sponges
13. Kid's Detergen & Softener
14. Minyak Yuyi/Minyak Telon
15. Nasal Aspirator

 Travelling & Outing
1. Stroller + Car Seat - My Husband cakap nanti baby keluar, baru cari.
2. Travel Nursery Bag - Still searching.
3. Baby Carriers
4. Foldable Changing Mat
5. Soft Toys

Dear Mom-to-Be out there,
Anything left?
Any suggestions?
Share please. :)
Updated on 11 January 2012

Credit: http://chentaqieshzahir.blogspot.com/p/list-shopping-baby.html

5 comments:

vv said...

Apa fungsi milk storage bag ey? vv blur2 lagi. Lepas pam susu, masuk dalam storage bottles. Lepastu simpan dalam peti. Kan? Beg tu fungsinya untuk meletakkkan segala gajet breastpump or untuk mengekalkan sejuk/panas susu?

p/s : sori komen panjang pulak. hehe.

~cahaya~ said...

@vv mungkin jugak bag tu untuk working mom kot. nanti da siap pump, masuk dalam beg tu and biasanya ada skali ngan ice pack yang macam gel tu. aini tgk sorang akak lab aini buat cenggitu. huhu.. maybe bli Breast Pump nnt including ngan benda ni la kot.. Huhu..

vv said...

Ah..sebab ada gel ice pack tula kan, sebab tu guna storage bag. Okay2. Tenkiu hihi.

Lady Mira said...

vv - storage bag tu function dia sama jer dgn storage bottle... cuma storage bag jimat space skit kt peti.. tp pakai buang. storage bottle leh reuse.

tuan tanah - sorry menyibuk comment panjang2 kt sini :p

~cahaya~ said...

@Lady Mira Owhhh... storage bag tu yang mcm plastic tu ek? yang seal tu? hahah.. tuan tanah pun dah salah faham dah lady mira.. :) ingatkan beg tu.. thank lady mira for the info. >.<

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015