Saturday, October 3, 2009

/~bila anak perempuan emak masuk dapur~\

assalamualaikum..
ok..bila anak perempuan emak masuk dapur...
apa yang korang dapat fikirkan bila baca tajuk nih??
ni nak share la sikit kan...
dari apa yang aku observed..yang aku rasa..

emak-emak ni kan..(bukan semua emak...ade segelintir aje kot..) mereka kadang tu macam tak kondifen confident je anak perempuan mereka boleh masuk dapur..
contohnya bondaku dekat rumah...
beliau selalu macam ingat anak perempuan beliau ni tak tahu nak buat keje dekat dapo..
selalu macam ingat anak perempuan beliau ni macamana nak jadi isteri orang kalau masak pon tak tahu..kan?kan?

sebabnya...beliau dah hantar anak perempuan sulung beliau ni masuk asrama since form one...
memang beliau tak expect pon anak perempuan sulung beliau ni akan tahu buat kerja-kerja dapur..especially cooking...

tapi...satu kesilapan tuh...
anak perempuan sulung beliau ini walaupon duduk hostel since form one until now...
tetap tahu lah nak buat kerja dapur especially cooking..
dan anak perempuan sulung beliau ni sangat suka cooking okeh...
agaknya mewarisi bakat ayahanda terchenta kot... ^_^

lagipun...pada aku..kalau dah namanya pon perempuan...
macamana pon pasti adalah naluri tahu cooking tuh...
walaupon sekadar goreng ikan,ayam atau telur..even masak maggi pon..
still dah boleh masuk dalam kategori cooking kan?kan?

kalau aku...
aku sendiri pon tak sedar sejak bila minat cooking ini mengalir dalam diri..
dulu masa kecik-kecik...takot nak pegi tutup api dekat dapo kalau air dah masak..(alaaa...guna cerek yang bunyi bising bila air masak tu...)
lepas dah berani buat yang tu..
aku dah berani goreng-goreng..
mana ada takot dengan minyak panas melompat ke apa...
sebab tak penah kena kot..
but ada one day tuh..nasib kurang baik kot..
terkena jugak..tapi takpe..tak penah rasa nak stop cooking ke apa..

masa nenek kurang sihat beberapa tahun yang lalu..
anak perempuan inilah yang tolong cooking dekat dapur nenek..
see....anak perempuan ini memang tahu cooking..
so emak jangan pandang rendah ye... huhuhu..
since jaga nenek itulah kot semangat untuk cooking membuak-buak..
balik rumah dengan membawa azam yang tinggi nak kecahkan dapo dan cooking sendiri untuk masuk mulut sendiri...HAHA...

sekarang ini pon...
kalau anak perempuan ini ada dekat rumah..
adik-adik dah pandai tolak nasi goreng, mee goreng yang emak buat..
kakak ini jugaklah yang menjadi mangsa...
padahal kakak ini mahu diet..
tapi kalau dah kakak ini yang cooking..
mesti lah akan rasa mahu makan jugak...HAHAHA...

yang paling seronok...
adik lelaki yang memang tak suka makan kuey teow goreng dan juga macaroni goreng turut jatoh hati dengan air tangan kakak ini...
haaa...now...emak...see....your daughter can cook lah....huhu...
dan sekarang...sungguh seronok membuat kecah di dapur..
kalau dah tahu anak perempuan ini akan pulang ke rumah..
ayah akan penuhkan peti ais dengan pelbagai benda..
tu standby nak goyang kaki lah nanti tu....
dah tahu sangat dah...

kalau balik rumah..
aku paling suka buat kailan ikan masin..
segala goreng-goreng tu memang wajib sebab adik lelaki sangat suka suruh kakak ini buatkan untuk dia...
lepas tu suka jugak buat pencuci mulut..
ayah tentu kagum dapat anak perempuan yang ini..
hehe...walaupon duduk hostel dari kecik...:)

cooking ni sebenarnya tak susah..
kau campak aje segala benda dalam periuk or kuali..
pastu tambah ape yang patot..
rasa sikit..
then jadi la..
tapi kadang tu...if tak rasa macam lagi sedap..
huhu..

sekarang tengah berazam nak balik buat masak 3 rasa..
lepas tu nak buat banyak lagi benda..
fuhhh....
seronok....

so...pesanan buat emak-emak..dan juga bakal-bakal emak..
jangan underestimate anak perempuan anda...
kalau aku jadi emak suatu hari nanti..
aku nak jadi emak paling sporting dan boleh jadi kawan dengan doters dan sons aku nanti..InsyaALLAH....
aku nak jadi emak yang anak-anak boleh share segala cerita peribadi diorang..
aku tanak anak-anak aku jadi macam aku..
segala rahsia dah cerita kehidupan peribadi sendiri banyak berada dalam kocek kawan-kawan terchenta...

7 comments:

nadiah said...

hehe, my mama pon same tau. macam tak konfiden je i can cook. penah satu hari tu beli ayam, sy beria nak wat masak lemak, tapi mama suh goreng je ayam tu. adoii kecik ati gile masa tu, padahal masa kat nz dulu ayam masak lemak sy feveret sume orang, siap ada yg slalu request suh masak lagi. maybe sbab mak kita tak penah tgk kita masak kot, that's why lah. or maybe mak kita pk, kalo masak tak sedap nanti takde orang nak makan, membazir, haha.

tak kesahlah, janji bila mama sy penat nak masak, sy amik peluang masuk dapo, lalala~~

ARYN said...

my mom xminat msk that's why anak2 nya suma sama. hahaha

AINI NORAINI said...

nadiah ~ huhu...tu la pasal..
dia tak tau...masakan kita dah menjadi idaman hati orang lain..kan?kan?
heeee...

aryn ~ thanks singgah...:) my mom pun tak minat sgt..sbb tu masakan die n my dad...lg best my dad punye..heee....:)

Anonymous said...

MASAK 3 RASA?////////?????????????/untuk saper 2 u nak masak?

AINI NORAINI said...

anon ~ masak 3 rasa tu untuk seseorang yang sangat istimewa dihati saya...:)

lyana said...

mak I pulak memang suka suruh i masak. Haisss, sampai termalas-malas I nak masak.. tapi mak paksa jugak. Makanya.. I dah boleh goreng daging masak kicap masa I darjah 5 lagi. Kalau tengokkan rupa anak buah I sekarang yang darjah 5 tu.. memang tak sanggup I nak kasi dia masuk dapur.. usah kata memasak.. basuh pinggan pun belum tentu pandai.. huhuhuu

tapi.. memandangkan dah memulakan karier memasak seawal usia darjah 4-5 like that... now on.. i tak berapa favour dah dengan cooking.. bosan gilew nak memasak.
tapi... kalau terpaksa.. I akan buat. Buat sepantas kilat. HAHAHA

AINI NORAINI said...

lyana ~ bagus nye mak kamu..

mak i macam tu lah..tak harapkan sangat i..
macam lah i ni teruk sgt tak tahu masak....huh...

*kecik ati....
T_T

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015