Wednesday, June 24, 2009

~kematian itu 1 kepastian~

~hai sume...assalamualaikum..
malam tadi..rase mcm sgt susah untuk tido...
memikirkan bilakah hari kematianku akn tiba..
memikirkan bagaimanakah Izrail mengeluarkan roh dari jasadku..
aku fikirkan sume itu...
tiba tiba...
terasa sangatlah risau dan takot...
masih belum cukup amalanku untuk dibawa untuk menghadapNYA..
sebelum ini..memang aku pernah memikirkan hal ini..
tapi..tak tahu la kenapa..
mlm tadi aku betul2 sedih..mungkin sebab before tdo tu..
aku ade terbaca blog sorang akak ni..dia baru dapat baby baru..
and baby baru tu comel sangat..pastu ble aku terus baca dan baca..aku discover yang 1st daughter dia dlu..cume dpt berada kat dunia ni slama 150 hari je..baby tu tersangat la comel..pandai senyum..baby tu sakit...memang sgt tersentuh bile baca kisah tu..then aku terfikir...

mcamanakah ajal aku nanti?
mampukah aku menghadapi waktu itu?
bilakah waktu aku akan sampai?
oh Tuhan..sesungguhnya..hambaMu ini masih belum bersedia..
masih banyak yang aku perlu perbetulkan..
masih belum cukup amalan untuk aku bawa bertemuNya..
Ya Allah..takotnye...aku tahu..kematian itu pasti datang..
cuma itu adalah rahsiaNya yang takde siapa pun tahu..
Ya Allah...lanjutkan lah usiaku..
moga aku berpeluang mengumpul amalan untuk bertemuMu..
moga aku berpeluang membalas jasa kedua ibubapaku..
moga aku berpeluang melahirkan zuriat2 soleh-solehah untuk mereka mengabdikan diri padaMU...
Ya Allah...
makbulkanlah permintaanku...
tetapi..
jika telah ditetapkan untuk aku bertemuMU esok atau lusa..
atau mungkin sebentar lagi..
atau juga mungkin 10 tahun lagi...
permudahkanlah sakaratul mautku..
matikanlah aku dalam keadaan yang beriman kepadaMU...
AMINNN....


kawan-kawanku...sesiapa sahaja yang membaca....
aku mohon maaf sekiranya ada perbuatan dan perilaku aku slama ini telah melukakan kalian..
kita tak tahu bila ajal kita...
sama-samalah kita gandakan amalan untuk bertemuNYA nanti...
semoga kita dipermudahkan proses menemui ajal masing2..
huuu...sangat takot...
~KEMATIAN itu SATU KEPASTIAN~

~al-Fatihah buat arwah baby Alesha Abriza bt Shamsul
~credit to c33ra sebab mase baca2 blog beliau la aku terjumpa blog kakak beliau..yang memceritakan pasal arwah baby alesha..arwah baby alesha ni anak buah pemilik blog itu..

~sowi...entry ni macam agak panjang..huhu..xmengharap korang baca smpai habis pon..sekadar peringatan buat diri sndiri... =)

5 comments:

seri lyana si permaisuri said...

aini,

terharu I baca entri u yg nih..
sob sob sob... T_______T

u jangan sedih-sedih yer..
mengadulah pada Allah atas apa jua.
Allah with you..!

Ayumieza said...

wah sangat sedih baca entry ni...aku pun nak mintak maaf kalau aku ada salah dan silap kat ko selama ni..

AINI NORAINI said...

lyana ~ huuuu...i nanges sakan mlm td..mule2 sedih sbb bace kisah arwah baby alesha...pastu..tbe2 rase terfikir tentang kematian diri sendiri...rasa takot tu dtg...mmg entry ni agak berciri 'airmata' laa...
T______________T

ayumieza ~ sama jugak..aku memang da set dalam pale..tamo simpan ape2 kecik ati ke ape ngan orang..kalo aku mrh..mungkin kejap je..aku tamo simpan dlm ati..aku nk maafkan sume org..
T_T

nadxoxo said...

:'(

nak privatekan blog? invite kak nad k :) nadxoxo@gmail.com

AINI NORAINI said...

kak nad...nukan privatekn bloh..just certain entries je...dunt worry..nnt ade yg private,sy ym kak nad k?
jgn cedey2...:)

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015