Wednesday, September 12, 2012

Lain kali hati-hati

Assalamualaikum.
Alahai. Lamanya tak menulis.
Busy dengan anak. Huhu. Busy dengan suami jugak.
Tambah-tambah musim raya kan. Ziarah sana-sini.
Cerita raya belum publish lagi. Tunggu dulu la eh. Sebab yang ni macam lagi seronok. Huhu.

Alkisahnya,
Awal minggu lepas, right after kenduri BIL, saya mula rasa lain macam (ehem. Bukan lain macam yang 'itu' ye. Ni lain macam yang tekak gatal-gatal). Rasa macam ada simptom nak batuk.
Isnin, rasa ok lagi.
Selasa, macam dah makin obvious.
Rabu, dah mula batuk sikit-sikit.
Tanpa fikir panjang, pagi Rabu yang indah itu saya dengan rasa yakin dan tak bersalahnya bukak peti ais, capai ubat batuk (beli kat kedai sensei) dan menelan sebanyak 2 tablespoons. Haaaaaaaaaaaaa.

Alhamdulillah, memang berkesan. Batuk hilang. Memang dah pergi jauh.
Berkesan sangat sampai beri kesan pada susu saya. Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Itulah, consume ubat without knowledge. Padan muka sendiri!

Hari tersebut, kebiasaannya saya boleh bawak balik rumah at least 12 oz, hanya dapat hampir 7 oz.

Sedih kannn?

Belum realize lagi kat mana silap dia. Tapi disebabkan batuk dah hilang, saya tak minum ubat dah.

Khamis, saya buat Power Pumping, sebabnya nampak macam dah kritikal sangat.
And, at the end of the day, saya dapat 4 oz SAHAJA.
Boleh imagine tak perasaan saya macamana..??? Haaaaa. Stress. Tapi pujuk hati supaya jangan stress sebab takut susu lagi segan nak keluar.

At the same time, saya duk share cerita-cerita dengan one of senior dekat KIM.
She's having the same problem.
Tapi at least dia tau la apa punca.
Yang saya ni, tak tau apa punca tiba-tiba susu kering. -_-"

Sharing punya sharing, she suggested supaya saya gi jumpa bidan untuk urut urat susu.
On Friday, sempat buat PP dan managed to collect 2 oz only for 1 hour. Benci tak??
Terus call bidan, buat apoimen.
After solat Jumaat, saya gi urut.
Balik rumah, Alhamdulillah, ada improvement.
Anak minum 1 side, 1 pam 1 side and managed to get almost 2.5 oz.


 Hati mula berbunga dan terus mengepos gambar di FB dan Instagram. Dengan harapan, semangat terus membara. Hihihi.

Weekend, kat rumah, macam biasa, mood pumping adalah KE LAUT.
Sebab dah ada pam bergerak dan super efficient. Alya Amani lah tu! Hahaha

Weekend berakhir macam biasa. Tapi engorgement memang saya tak rasa macam selalu.
Susah hati sesangat OK! Sebab saya masih tak jumpa punca dia. Pelik sebab on Monday and Tuesday, memang ok je production. Maintain.

On Sunday, ada buat some readings and I found this!


Dan perasaan saya ketika itu... My bad! Teruknya aku!

Sedihkan, puncanya kecuaian sendiri.

So, Monday, saya masih pam seperti biasa, mengikut jadual.
Hasil? Alhamdulillah, better.

Tuesday, which is yesterday, managed to collect 7 oz in 3 sessions. Alhamdulillah. Much better.
And hari ini, so far, until 2nd session tadi, managed to collect almost 8 oz. 4 oz to go (at least!)

Ganbatte Ibu Alya!!! Demi Alya yang disayangi, Ibu akan berusaha selagi mampu!!

Apa rahsia susu saya kembali?
Pam on time, ikot jadual.
Power Pumping.
Be positive.

Alhamdulillah..

Thank you so much to Sister Nur Farhana Ghazali for her supports.

Dan peringatan untuk diri sendiri and all mommies out there, jangan makan ubat sembarangan!
Dalam kes saya, saya mampu kata kat diri sendiri, "Learn your lesson Ibu Alya!!"

Happy Pumping Mommies!!

4 comments:

ashra said...

betul. be positive..
insyaallah akan panjang rezki buat anak kan..hehe

samalah kita bz kan ada anak ni.belum kira en suami lagi tu..hehe

Noorly A Puad said...

Jemput ke blog saya.Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

yuyu jannah said...

alhamdulillah.nasib awk cepat sedar dan dh ok balik.. keep on pumping dan jangan jd mcm saya..hukhuk..

eray said...

salam dear, nice blog.

mmg some medication will effect on breastmilk, so kene check dulu before mkn.

http://welovesusuibu.blogspot.com/

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015