Thursday, May 6, 2010

Lain orang,lain ragam

This week.. full of stress. Adoyai. Cane nak meneruskan hidup dalam alam baru ni. Macam banyak sangat dugaan dan cabaran yang bakal dihadapi. Hmmm. From Monday till yesterday, aku jaga MUET budak-budak ni. Pasal jaga MUET tu tade la stress sangat. Eh. Tak stress langsung kot sebab my examiners tu sangat baik. Sopan santun. Lemah lembut. Aku suka mereka.

Tapi, MUET tu until 130p.m. je. Petang tu, duk kat ofis macam biasa. Jawab calls, entertain tetamu yang datang nak appeal untuk masuk CFS. Hmmmm. Masa ni la yang paling stress. Tak suka. Macam-macam orang boleh jumpa. Macam-macam ragam. Ada yang nak appeal for Medic padahal result SPM tak lepas pon minimum requirement. memang la kan. Bukan nak mengata atau mengutuk ke apa. Kami hanya menerima arahan. Dan untuk pengetahuan semua, segala benda ditentukan dengan merit. Merit tinggi, dapat lah. Merit tak tinggi,minta maaf la. Kami takleh tolong.

Hari ni pulak, dapat call from seseorang ni. Ok fine. Aku takda masalah. Boleh layan macam orang lain. Tapi, tolong la. Tak perlu sampai nak kutuk-kutuk kerajaan. Ni bukan bermaksud aku sebelah kerajaan ke apa. Isu politik tak timbul dalam hal ni. Aku tak puas hati bila ada orang cakap UIA ni offer courses tah apa-apa. Course bodoh. Course yang tak da masa depan. Hello. I graduated from UIA ok. Mind your mouth ok encik. Tolong hormat sikit. Tolong jaga kata-kata anda. Berbudi bahasa lah sikit. Takkan tak sekolah kot. Kan?

Lama betul dia membebel. Memang tahan telinga je lah. Macam-macam dia cakap. Panas je hati ni. Panas sungguh. Macam nak cakap graduate UIA ni tak berguna langsung untuk negara. Dah kalau rasa hebat sangat, reject je la our offer. Apply for another place. Duk kutuk-kutuk kerajaan, you go to the private college la then. Go oversea. Dah kalau rasa oversea tu lagi bagus. We dont have any objection.

Macam-macam pesen orang. Ada yang betul-betul sopan. Betul-betul baik. Betul-betul memang berbudi bahasa. Ha. Macam itulah rakyat Malaysia. berbahasa sikit dengan orang. Cuba kalau anak anda. Tak pon sedara terdekat anda ditempat kami. Dia maki-maki. Dia kutuk-kutuk. Anda rasa apakah? Kalau orang kutuk-kutuk,maki-maki intitusi tempat yang dah menjadikan anda sebagai orang. Bukan sampai belakang lorong gelap tu. Apa anda rasa? Tak hangin ke? Kalau tade perasaan, aku tak tahu lah nak cakap apa. Tapi aku, aku rasa aku tak boleh nak terima makian dan kutukan tu. Tempat tu dah menjadikan siapa aku sekarang. Walaupun belum dipanggil bekerja di mana-mana tempat. Aku percaya pada takdir. Rezeki pasti ada. InsyaALLAH.

2 comments:

fabulous.farah said...

huhuh..suka suki jer kate gitu..mcm die tahu sangat pasal kos2 u kat msia ni..selamat melayan kerenah orang ira~

AINI NORAINI said...

MAGHFARAH ~ itu la pasal..macam hape je..bajet bagus la tuh...gerammmmm...aku xkisah die nk kutuk-kutuk..tapi jgn sbut nama UIA..

My Love

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary Years Ticker
Copyright to NORAINIMNOOR
Designed by UMIESUEstudio 2015